Mulţi potentaţi şi-au păstrat influenţa, deşi Ceauşescu a fost răsturnat de la putere

Presa germană publică articole ample despre evenimentele revoluţiei anticomuniste din România, din decembrie 1989, un cotidian subliniind că, deşi dictatorul Nicolae Ceauşescu a fost "răsturnat de la putere, mulţi potentaţi şi-au păstrat influenţa", relatează Deutsche Welle.

91 afișări
Imaginea articolului Mulţi potentaţi şi-au păstrat influenţa, deşi Ceauşescu a fost răsturnat de la putere

Mulţi potentaţi şi-au păstrat influenţa, deşi Nicolae Ceauşescu a fost răsturnat de la putere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorul articolului intitulat "Sângeroasa revoluţie din România", publicat de cotidianul Die Welt, notează că românii au ieşit în stradă în decembrie 1989, iniţial la Timişoara, apoi la Bucureşti, pentru a înlătura dictatura lui Nicolae Ceauşescu, fără a şti că noii ajunşi la putere vor profita de pe urma protestelor lor.

"Rivalii lui Ceauşescu din interiorul Partidului Comunist, în frunte cu Ion Iliescu, au folosit revoluţia pentru a pune mâna pe putere", comentează Die Welt. Autorul articolului evidenţiază dezamăgirea profundă a multor persoane intervievate, care au subliniat că "foşti ofiţeri de Securitate controlează mai departe părţi importante ale economiei, mass-media şi ale sferei politice" deoarece (...) oamenii politici au buzunarele mari".

Potrivit sursei citate, "braţul lung al Securităţii" nu a putut fi tăiat precum au fost tăiate în urmă cu 20 de ani însemnele socialiste din steagul României şi din acest motiv există mai degrabă un "sentiment de dezamăgire decât unul de mândrie.

Frankfurter Allgemeine Zeitung alocă un spaţiu amplu unui articol semnat de scriitorul german, originar din România, Richard Wagner, referitor la cazul Sollner. Werner Sollner, la rândul său scriitor german din România, stabilit în Germania, a recunoscut recent că a colaborat cu Securitatea în calitate de informator şi că a oferit informaţii despre autorii germani din "Grupul de acţiune Banat", înfiinţat în 1972.

Gruparea nu a existat decât până în 1975, probabil din cauza "serviciilor" făcute Securităţii de Werner Sollner. Potrivit lui Richard Wagner, care făcea parte din grupul scriitorilor bănăţeni, Sollner, sub numele său conspirativ "Walter", a cauzat prejudicii mult mai mari scriitorilor germani din Banat decât recunoaşte personal în prezent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici