NATO analizează posibilitatea garanţiilor pentru Ucraina, dar nu vrea un conflict mai amplu cu Rusia

Liderii NATO analizează modalităţi de a garanta că Ucraina nu va fi atacată din nou de Rusia după oprirea actualei invazii, dar se vor asigura că Alianţa Nord-Atlantică nu va fi atrasă într-un conflict mai amplu, a declarat secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.

1634 afișări
Imaginea articolului NATO analizează posibilitatea garanţiilor pentru Ucraina, dar nu vrea un conflict mai amplu cu Rusia

Preşedintele Volodimir Zelenski solicită "garanţii de securitate" din partea NATO, pentru evitarea unei noi invazii militare a Rusiei după încheierea actualului conflict.

"Există consultări în curs" înaintea summitului NATO programat la Vilnius, în Lituania, în iulie, a declarat luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat de agenţia The Associated Press.

"Nu ştim cum se va încheia acest război, dar ştim că atunci când se va încheia va fi extrem de important să putem evita repetarea istoriei", a afirmat Stoltenberg, denunţând anexarea Crimeei, invazia militară rusă în Ucraina şi intervenţia militară rusă în Georgia, în 2008. "Aceste lucruri trebuie să se oprească. Singura modalitate prin care pot fi oprite este, parţial, ca Ucraina să aibă forţa militară de a împiedica astfel de acţiuni şi a se apăra de noi agresiuni ale Rusiei, dar şi de a identifica un anumit cadru prin care să îl împiedicăm pe preşedintele (Vladimir) Putin să continue să perturbe securitatea europeană", a subliniat Stoltenberg.

Însă Stoltenberg a subliniat că trebuie evitate acţiunile care ar putea atrage NATO într-un conflict mai amplu. "Dacă aliaţii din cadrul NATO, în principal statele mari, încep să ofere Ucrainei garanţii de securitate bilaterale, ne apropiem mult de Articolul 5", referitor la securitatea colectivă. "Deci, nu este uşor să găsim o soluţie la aceste probleme", a insistat Stoltenberg.

Anterior, Stoltenberg a apreciat că Alianţa Nord-Atlantică nu poate stabili un calendar pentru admiterea Ucrainei până când forţele militare ucrainene nu vor obţine o victorie categorică împotriva Rusiei. Într-un discurs rostit prin videoconferinţă la Summitul pentru Democraţie de la Copenhaga, Stoltenberg a anticipat, potrivit postului de televiziune Sky News, că statele NATO vor agrea, la summitul din iulie, că Ucraina va putea deveni membră NATO în viitor. "Ucraina are dreptul de a-şi alege propriul drum. Nu trebuie să decidă Moscova ce poate face Ucraina, ci decizia trebuie să aparţină Ucrainei. Dar cred şi că aliaţii vor afirma că, desigur, cea mai urgentă sarcină de acum este ca Ucraina să fie victorioasă, pentru ca preşedintele Vladimir Putin să nu câştige acest război. Pentru că, doar dacă Ucraina va fi victorioasă ca naţiune independentă în Europa, se va putea discuta momentul şi modul în care Ucraina poate deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice", a subliniat Stoltenberg.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici