NATO anchetează un incident produs între nave militare din Turcia şi Franţa în largul Libiei

Alianţa Nord-Atlantică a iniţiat o investigaţie în cazul unui incident produs în Marea Mediterană, în largul Libiei, între nave militare din Turcia şi Franţa, anunţă secretarul general NATO.

1840 afișări
Imaginea articolului NATO anchetează un incident produs între nave militare din Turcia şi Franţa în largul Libiei

Sursa FOTO: Profimedia

Franţa a denunţat producerea unui incident maritim cu nave militare turce în cursul unei operaţiuni pentru verificarea respectării embargoului ONU privind livrările de armament în Libia.

"Autorităţile militare NATO vor investiga pentru a clarifica situaţia şi a face lumină în acest caz", a declarat joi după-amiază Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, în cursul unei reuniuni cu miniştrii Apărării din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

"Cred că este cea mai bună modalitate, acum, de a clarifica cu adevărat ce s-a întâmplat. NATO susţine aplicarea deciziei ONU de a impune un embargou asupra livrărilor de arme în Libia. Susţinem eforturile ONU de a găsi o soluţie la conflict", a precizat Jens Stoltenberg, potrivit Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Figaro.

Franţa a denunţat comportamentul "extrem de agresiv" al Turciei, stat membru NATO, faţă de o fregată franceză implicată într-o misiune NATO în Marea Mediterană, în cursul unei tentative de verificare a unei nave-cargo suspectată că transporta arme în Libia.

Fregata franceză Le Courbet a fost vizată, pe 10 iunie, de radarul unei nave militare turce. "Fregata Le Courbet a fost vizată de trei ori de radarul utilizat de obicei înaintea lansării de atacuri", a acuzat Ministerul Apărării de la Paris.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a acuzat Turcia, în urmă cu câteva luni, că a trimis mercenari şi nave militare în Libia.

Potrivit presei internaţionale, Turcia a transferat în Libia mii de combatanţi insurgenţi sirieni, în condiţiile în care Administraţia Recep Tayyip Erdogan a anunţat că susţine Guvernul libian recunoscut de Naţiunile Unite în conflictul cu gruparea Armata Naţională Libiană.

Rusia şi alte ţări îl susţin pe liderul insurgent Khalifa Haftar, în timp ce Occidentul şi Turcia sunt de partea Guvernului de uniune naţională condus de Fayez al-Sarraj.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici