NATO: Cel puţin 19 state au promis suplimentări de trupe şi echipamente în Afganistan

Cel puţin 19 ţări membre NATO se pregătesc să trimită echipamente suplimentare şi întăriri militare - soldaţi şi instructori civili sau militari - în Afganistan, potrivit mai multor delegaţii.

80 afișări
Imaginea articolului NATO: Cel puţin 19 state au promis suplimentări de trupe şi echipamente în Afganistan

NATO: Cel puţin 19 state au promis suplimentări de trupe şi echipamente în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deşi semnificative, aceste contribuţii rămân cu mult inferioare celor 21.000 de militari suplimentari pe care Statele Unite încep să îi desfăşoare pe teren, unde se află deja 38.000 de soldaţi americani.

Mai mulţi experţi contactaţi de AFP au apreciat că aceste contribuţii, indiferent cât de importante sunt, ar putea fi în continuare insuficiente pentru a permite coaliţiei internaţionale, formate în prezent din 70.000 de militari, să preia controlul asupra insurgenţilor afgani, începând cu talibanii.

Potrivit mai multor oficiali care au asistat vineri şi sâmbătă la summitul NATO de la Strasbourg şi Kehl, europenii au propus trimiterea a 3.500 de militari suplimentari.

Casa Albă a vorbit despre întăriri care ar putea atinge "până la 5.000 de persoane".

Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Polonia şi Spania au consimţit eforturi semnificative dar limitate în mare parte la perioada alegerilor, prevăzute pentru august.

Cel puţin zece echipe de instructori pentru forţele de securitate afgane, armată şi poliţie, au fost oferite la acest summit, totalizând 500 de persoane.

Lituania a promis, la rândul său, să trimită mai multe forţe speciale în sudul Afganistanului, regiune considerată drept un fief al talibanilor şi unde coaliţia internaţională a suferit pierderi grele.

Cel puţin şase elicoptere - număr considerat insuficient de cei care le folosesc - au fost, de asemenea, promise. Sunt prevăzute totodată şi fonduri pentru adaptarea acestora la condiţiile locale dificile: altitudine mare, praf şi căldură.

În rândul promisiunilor figurează şi trei avioane de transport, echipe medicale şi un spital de campanie. Belgia a propus două avioane de vânătoare F-16.

În termeni financiari, au fost promişi peste 450 de milioane de euro, dintre care 200 de milioane de euro de către Marea Britanie, puţin peste 130 de milioane de euro de către Spania până în 2012, 50 de milioane de euro de către Germania şi 40 de milioane de către Norvegia.

Aceste fonduri vor fi destinate cu prioritate pregătirii alegerilor, dezvoltării, formării armatei naţionale afgane, ale cărei efective trebuie ridicate de la 80.000 la 134.000 până în 2012, precum şi pentru promovarea statului de drept.

Toate aceste promisiuni au abundat după ce preşedintele Barack Obama a dezvăluit o nouă strategie pentru Afganistan, care îmbină acţiunile civile cu cele militare, şi le-a cerut europenilor să îl susţină.

"Începem să dispunem de resurse necesare pentru a ne atinge obiectivele", a declarat Obama la încheierea summitului.

Fixate la 20 august, alegerile sunt considerae drept un test major pentru NATO şi pentru strategia sa de stabilizare şi reconstrucţie în Afganistan.

Violenţele comise de insurgenţii afgani s-au dublat în intensitate în ultimii doi ani, în pofida prezenţei a peste 70.000 de militari străini.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici