NATO - Consens pentru invitarea Albaniei şi Croaţiei, Macedonia nu are susţinere unanimă

Purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai a declarat, miercuri seară, că există un consens privind adresarea invitaţiei de aderare la NATO pentru două state - Albania şi Croaţia - cel de-al treilea, Macedonia, nebeneficiind de o susţinere unanimă din cauza divergenţelor pe tema numelui.

21 afișări
Imaginea articolului NATO - Consens pentru invitarea Albaniei şi Croaţiei, Macedonia nu are susţinere unanimă

NATO - Consens pentru invitarea Albaniei şi Croaţiei, Macedonia nu are susţinere unanimă (Imagine: Mediafax Foto)

Referindu-se la problema extinderii Alianţei, Appathurai a spus, într-o conferinţă de presă, că discuţiile finale vor avea loc joi, dar că "în prezent, există un consens pentru ca două state să intre în NATO".

"Al treilea stat, Macedonia, nu beneficiază de o susţinere unanimă, având încă problema numelui", a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Alianţei a mai spus că, în ceea ce priveşte Macedonia, dacă şi până când problema numelui nu se rezolvă, nu va exista un consens. El a adăugat că discuţiile despre nume nu au loc în cadrul NATO, refuzând astfel să facă alte comentarii.

Într-o conferinţă de presă anterioară, în care a prezentat agenda summit-ului NATO, James Appathurai declarase că nu NATO este cel care trebuie să ia o decizie şi să rezolve problemele dintre Grecia şi Macedonia, ci cele două state trebuie să ajungă la un acord, sub auspiciul ONU, menţionând că NATO doreşte rezolvarea rapidă a situaţiei.

Macedonia are o veche dispută cu Grecia privind denumirea oficială. În pofida eforturilor diplomatice susţinute din ultimele luni, cele două părţi nu reuşesc să ajungă la un acord, iar autorităţile de la Atena au ameninţat că vor recurge la dreptul de veto pentru a bloca aderarea ţării vecine.

Grecia respinge denumirea de Macedonia, afirmând că aceasta implică ambiţii teritoriale faţă de provincia sa omonimă, din nordul ţării, locul naşterii lui Alexandru cel Mare.

Purtătorul de cuvânt al NATO a mai declarat că nu se aşteaptă la "un Membeship Action Plan (MAP) la Bucureşti, referindu-se la acordarea acestuia pentru Georgia şi Ucraina.

Appathurai a spus că discuţiile pe acest subiect continuă, dar există o serie de concluzii.

Prima concluzie este că NATO are uşa deschisă, iar cele două ţări sunt în principiu eligibile pentru integrarea în procesul euro-atlantic. Pe de altă parte, el a spus că o altă concluzie este foarte clară, respectiv aceea că niciun stat nu are drept de veto în privinţa extinderii sau în ceea ce priveşte acordarea MAP, prin urmare orice decizie se va lua numai la nivelul statelor membre.

Appathurai a subliniat că acordarea MAP pentru Georgia şi Ucraina "nu este o problemă de «dacă», ci de «când»".
"Nu mă aştept la un MAP aici, la Bucureşti", a declarat purtătorul de cuvânt al Alianţei, răspunzând unei întrebări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici