NATO, după declaraţiile lui Trump: Europa îşi îndeplineşte obiectivul

  • NATO a arătat, miercuri, că Europa a îndeplinit un obiectiv de cheltuieli al alianţei şi că Statele Unite au nevoie de aliaţi.
  • Declaraţia vine la câteva zile după ce fostul preşedinte american Donald Trump a sugerat că Washingtonul ar putea să nu protejeze ţările care nu cheltuiesc suficient.
549 afișări
Imaginea articolului NATO, după declaraţiile lui Trump: Europa îşi îndeplineşte obiectivul

NATO, după declaraţiile lui Trump: Europa îşi îndeplineşte obiectivul

Statele europene din NATO vor investi în total 380 de miliarde de dolari în apărare în acest an, ceea ce va duce cheltuielile lor în ansamblu la un nivel estimat de 2% din PIB în 2024, faţă de 1,85% în 2023, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

Trump i-a şocat sâmbătă pe europeni lăsând să se înţeleagă că ar încuraja Rusia "să facă ce vrea" cu membrii NATO care nu cheltuiesc suficient pentru alianţă. Cei 31 de aliaţi s-au angajat la un obiectiv de a cheltui 2% din producţia lor pentru apărare, dar nu toţi au făcut acest lucru în mod individual.

"Mă aştept ca 18 aliaţi să cheltuiască 2% din PIB-ul lor pentru apărare în acest an", a declarat Stoltenberg.

În ceea ce priveşte controversa legată de comentariile lui Trump, Stoltenberg a declarat că Statele Unite ştiu cât de importantă este alianţa de apărare pentru propria securitate.

"Statele Unite nu au luptat niciodată singure într-un război", a spus el. "Criticile pe care le auzim nu se referă la NATO, ci la aliaţii NATO care nu cheltuiesc suficient pentru NATO", a adăugat Stoltenberg, spunând că noua creştere a cheltuielilor militare de către aliaţii europeni este o dovadă că acest mesaj a fost auzit.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici