NATO exclude posibilitatea unui scut antirachetă comun cu Rusia

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că un sistem de apărare antirachetă unificat Rusia-NATO ar fi ineficient, observaţii făcute în timpul unei videoconferinţe Moscova-Bruxelles, informează Ria Novosti în pagina electronică.

245 afișări
Imaginea articolului NATO exclude posibilitatea unui scut antirachetă comun cu Rusia

NATO exclude posibilitatea unui scut antirachetă comun cu Rusia (Imagine: Cosmin Deaconescu/Mediafax foto)

În cadrul planului strategic al Modelul internaţional al Consiliului NATO-Rusia (CRO-2013), Anders Fogh Rasmussen, întrebat dacă ştie dacă implementarea unui sistem comun de apărare antirachetă NATO-Rusia este posibil, a răspuns: "Nu cred că ar fi eficient".

Potrivit lui Rasmussen, Alianţa preferă varianta a două sisteme de apărare antirachetă independente. Astfel părţile pot schimba informaţii, interacţiona pentru a lupta împreună împotriva ameninţărilor comune şi efectua manevre comune.

"Pentru moment, cetăţenii ţărilor noastre vor ca securitatea lor să fie asigurată de propriul stat. Întrebaţi-i pe ruşi dacă vor ca securitatea lor şi a teritoriului rus să fie asigurată de Alianţă. Cred că majoritatea dintre ei ar răspunde "Nu, este responsabilitatea ţării noastre", a explicat Rasmussen.

În timpul summitului NATO de la Lisabona din 2010, Moscova şi Washingtonul au prevăzut cooperarea în domeniul apărării europene antirachetă. Totodată, părţile nu au ajuns la un consens cu privire la arhitectura noului scut. Parteneriatul rămâne în suspans, Statele Unite refuzând să garanteze că viitorul scut nu va ameninţa potenţialul nuclear rus.

NATO insistă pe implementarea a două sisteme de apărare antirachetă independente, însă coordonate, unul rus şi unui al Alianţei. De partea cealaltă, Moscova propune crearea unei sistem indivizibil care să integreze dispozitivele celor două părţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici