- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (10.01.2025, 12:59)
- Iulia Kelt
NATO nu susţine ţinta de 5% pentru cheltuieli de apărare propusă de Trump, dar ia în calcul o creştere
NATO respinge propunerea lui Donald Trump de a creşte cheltuielile de apărare la 5% din PIB, dar ar putea stabili o nouă ţintă, de aproximativ 3%, la summitul din iunie, scrie Reuters.
Urmărește
707 afișări
Donald Trump, preşedintele ales al SUA, a cerut ca membrii NATO să aloce 5% din PIB pentru apărare, o creştere semnificativă faţă de actuala ţintă de 2%. Totuşi, oficialii alianţei consideră că o astfel de măsură ar fi imposibilă din punct de vedere politic şi economic pentru majoritatea statelor membre.
În prezent, doar câteva ţări NATO ating sau depăşesc ţinta de 2%, cum ar fi Polonia (4,12% din PIB în 2024), Estonia (3,43%) şi SUA (3,38%). Media cheltuielilor pentru apărare la nivelul NATO este de 2,71% din PIB, conform estimărilor alianţei.
Italia, al cărei buget pentru apărare este de aproximativ 1,5% din PIB, se numără printre cele opt state care nu ating actuala ţintă. Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a declarat că o creştere este inevitabilă, dar 5% este „imposibil pentru aproape orice naţiune”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Hamas a predat Crucii Roșii primele trei ostatice. Israelul eliberează din Închisoarea Ofer 90 de palestinieni la schimb
-
Iohannis: România salută eliberarea primului grup de ostatici, între care o româncă
-
Trump organizează un miting al victoriei la Washington înainte de inaugurare
-
Statele Unite devansează China şi redevin cel mai mare partener comercial al Germaniei
Se estimează că o nouă ţintă, posibil în jur de 3% din PIB, va fi negociată în cadrul summitului NATO din iunie, pe fondul preocupărilor legate de o posibilă extindere a agresiunii ruse după războiul din Ucraina.
Analistul Fenella McGerty subliniază că, deşi ritmul de creştere al cheltuielilor de apărare în Europa a fost „remarcabil”, atingerea unui prag de 3% ar putea dura un deceniu. Totodată, există presiuni ca Europa să devină mai autonomă în domeniul apărării, reducându-şi dependenţa de SUA.
Statele baltice şi Franţa promovează ideea unui împrumut comun al UE pentru finanţarea apărării, dar dezbaterea depinde de alegerile naţionale din Germania, care s-a opus până acum iniţiativei.
Pe lângă cheltuieli, oficialii europeni avertizează că trebuie dezvoltate capacităţi strategice costisitoare, cum ar fi transportul aerian militar greu şi războiul electronic, pentru a întări apărarea europeană.
Marie-Agnes Strack-Zimmermann, preşedintele subcomisiei de apărare din Parlamentul European, a declarat că Europa trebuie să crească finanţarea apărării, dar să nu fie influenţată de presiunile lui Trump: „Avem nevoie de mai multe resurse, dar nu trebuie să ne lăsăm destabilizaţi de o cifră arbitrară”.
Citește pe alephnews.ro: TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Djokovic a refuzat interviul tradițional de pe teren la Australian Open. Ce explicații a oferit sârbul după decizia luată
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Pensii cu 660 lei mai mari pentru această categorie de pensionari din România. Vezi dacă te încadrezi!
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Cum ne întreținem inima sănătoasă? Profesorul Dragoș Vinereanu: Trebuie undeva între 30-40 de minute pe zi de un efort moderat
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe