NATO, pregătită să susţină punerea în aplicare a acordului dintre Serbia şi Kosovo

Comandantul suprem al forţelor NATO (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, a declarat vineri că NATO susţine punerea în aplicare a acordului dintre Serbia şi Kosovo privind normalizarea relaţiilor, parafat în aprilie, la Bruxelles, sub egida Uniunii Europene (UE).

190 afișări
Imaginea articolului NATO, pregătită să susţină punerea în aplicare a acordului dintre Serbia şi Kosovo

Comandantul suprem al forţelor NATO, generalul Philip Breedlove (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne-am angajat să susţinem punerea în aplicare a acestui acord istoric, care reprezintă un pas semnificativ înainte pentru pacea şi securitatea regională", a declarat generalul Breedlove, în cadrul unei conferinţe de presă, la Priştina.

Generalul american, care a preluat funcţia în mai, efectuează o primă vizită în Kosovo, unde este mobilizată, începând din 1999, o forţă NATO de menţinere a păcii (KFOR).

"Îndemn (...) să se profite de această oportunitate şi să se facă în aşa fel încât punerea în aplicare a acestui acord să conducă la stabilitate şi securitate pe termen lung pentru generaţiile viitoare", a spus el.

NATO va depune eforturi pentru a garanta un mediu sigur şi libertatea de mişcare, cu scopul de a permite "oamenilor din regiune să avanseze în punerea în aplicare a acordului", a adăugat el.

Implementarea acordului de la Bruxelles este condiţia principală impusă Serbiei de UE pentru a-i stabili o dată de începere a negocierilor de aderare.

Priştina, la rândul său, speră să semneze Acordul de stabilizare şi asociere cu UE.

Serbia refuză să recunoască independenţa Kosovo, proclamată în februarie 2008, considerându-l o provincie a sa din sud.

Peste 90 de ţări au recunoscut independenţa Kosovo, între care Statele Unite şi 22 din cele 27 de ţări ale UE.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici