NATO şi Rusia reiau oficial cooperarea, după disputele generate de războiul ruso-georgian

NATO şi Rusia au anunţat vineri relansarea cooperării lor, suspendată o perioadă de timp din cauza disputei pe tema Georgiei, insistând asupra subiectelor de inters comun, cum ar fi terorismul sau Afganistanul, şi mai puţin asupa celor divergente.

27 afișări
Imaginea articolului NATO şi Rusia reiau oficial cooperarea, după disputele generate de războiul ruso-georgian

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este un prim pas, un adevărat pas către o relaţie mai bună şi mai productivă între NATO şi Rusia, şi poate către un adevărat parteneriat în care nu ne vom mai concentra asupra celuilalt, ci asupra a ceea ce putem face împreună", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Noul elan pe care cele 29 de ţări membre vor să îl imprime cooperării lor se va sprijini pe trei documente adoptate cu ocazia Consiliului ministerial NATO-Rusia, primul organizat oficial de la războiul ruso-georgian din august 2008, a declarat Rasmussen.

Primul dintre aceste documente se referă la programul de cooperare concretă pentru 2010.

Terorismul este pe primul loc în ameninţările comune cu care se confruntă Rusia şi NATO şi "Bomba care a ucis 26 de persoane nevinovate săptămâna trecută", într-un atentat împotriva unui tren din Rusia, "este un exemplu", a amintit secretarul general, adăugând: "trebuie să luptăm împreună".

În legătură cu Afganistanul, Rasmussen a salutat intenţia Rusiei de a spori asistenţa acordată Forţei internaţionale ISAF şi cea pe care furnizat-o deja permiţând tranzitul armelor şi echipamentelor şi militarilor pe teritoriul său.

Rasmussen s-a referit şi la un acord privind reforma structurilor Consiliului NATO-Rusia, pentru a-l "face mai eficient".

Un al treilea şi ultim document adoptat de NATO şi Rusia se referă la "analiza comună a provocărilor şi ameninţărilor" care vor face obiectul unui raport într-un an.

Dintre subiectele deranjante, Lavrov a evocat opoziţia Rusia faţă de livrarea de arme Georgiei sau problema nerezolvată a revizuirii tratatului privind Forţele convenţionale din Europa.

"Nu există suprapunere perfectă a viziunilor pe toate subiectele, cum ar fi Georgia sau politica de extindere a NATO, supranumită «a uşii deschise»", a recunoscut, la rândul său, Rasmussen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici