NATO va înfiinţa noi comandamente militare pentru a proteja Europa

Statele membre NATO au căzut de acord să înfiinţeze două noi comandamente militare pentru a proteja Europa în cazul unui conflict cu Rusia, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

604 afișări
Imaginea articolului NATO va înfiinţa noi comandamente militare pentru a proteja Europa

Cu scopul amplificării măsurilor de descurajare împotriva Rusiei, miniştrii Apărării din cadrul NATO au convenit, miercuri, să creeze un comandament atlantic şi un comandament logistic, au declarat oficiali din cadrul organizaţiei de securitate.

"Este vital pentru alianţa noastră transatlantică", a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, în cadrul unei conferinţe. "Este vorba despre cum mutăm forţe peste Atlantic şi cum mutăm forţe în Europa", a completat oficialul.

Germania este dornică să găzduiască comandamentul logistic, având în vedere poziţia strategică a ţării în centrul Europei, lucru care ar permite transferul rapid de trupe şi echipament în cazul unui conflict în alte regiuni din spaţiul european, potrivit oficialilor NATO.

Pe de altă parte, comandamentul atlantic ar putea să fie găzduit de Portugalia, Spania, Franţa şi Statele Unite, însă o decizie în acest sens încă nu a fost luată, au subliniat oficialii.

În urma anexării regiuni ucrainene Crimeea de către Rusia, NATO a desfăşurat trupe prin rotaţie în statele baltice şi Polonia, şi-a întărit prezenţa în Marea Neagră.

Rusia şi-a intensificat operaţiunile navale în Marea Baltică, Atlanticul de Nord şi Oceanul Arctic, în special trimiţând submarine în aceste zone, potrivit oficialilor NATO.

"Vrem să tragem NATO înapoi în Europa, şi vrem să ne concentrăm mai mult asupra rolului maritim al NATO", a declarat Frank Bakke-Jensen, ministrul norvegian de Apărare.

Mai mult, statele NATO au convenit să aloce instrumente cibernetice comandanţilor de rang înalt în caz de misiuni sau operaţiuni militare, după ce organizaţia de securitate a încadrat, anul trecut, sectorul cibernetic în rândul domeniilor de război, alături de spaţiile terestru, maritim şi aerian.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici