Nivel fără precedent de cesiu radioactiv într-un puţ situat între centrala Fukushima şi Pacific

Compania care gestionează centrala accidentată Fukushima a anunţat că a măsurat joi un nivel de cesiu radioactiv fără precedent, până în prezent, într-un puţ situat între reactoarele devastate şi Oceanul Pacific, cu care se învecinează.

269 afișări
Imaginea articolului Nivel fără precedent de cesiu radioactiv într-un puţ situat între centrala Fukushima şi Pacific

Nivel fără precedent de cesiu radioactiv într-un puţ situat între centrala Fukushima şi Pacific (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Concentraţii de izotopi de cesiu 134 de 37.000 de bequereli la litrul de apă şi de 93.000 de bequereli la litru de izotopi de cesiu 137 au fost înregistrate, niveluri cu mult superioare celor relevate miercuri, potrivit unor date publicate de către Tokyo Electric Power (TEPCO).

Această apă a fost scoasă de la 16 metri adâncime, într-un loc în care se ştia că apa subterană a fost puternic contaminată, în tranşee în care s-a acumulat lichid puternic radioactiv provenind de la reactoarele accidentate pe 11 martie 2011, în urma unui tsunami uriaş.

Potrivit TEPCO, această apă curgea doar către mare.

Problema apei contaminate se află printre cele mai spinoase pe care le are de gestionat compania de aproape trei ani.

Peste 350.000 de metri cubi de apă contaminată sunt stocaţi în rezervoare instalate în incintă, iar alţi zeci de mii de metri cubi au infiltrat subsolurile clădirilor şi tranşeelor subterane.

Sisteme de tratare au fost instalate în vederea decontaminării acestei ape, dar sunt considerate cu mult insuficiente.

TEPCO prevede să le consolideze şi să construiască alte cisterne, pentru a se ajunge la o capacitate de stocare de 800.000 de metri cubi, până în 2016.

Unii experţi, inclusiv de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), recomandă să se studieze posibilitatea deversării în mare a apei care a fost curăţată de esenţialul radionucleidelor, în pofida faptului că este cunoscut faptul că în aceasta va rămâne tritiu, care nu poate fi extras, pentru moment.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici