Niveluri ridicate de elemente radioactive în apa subterană la Fukushima

Operatorul centralei avariate Fukushima a anunţat miercuri că s-au descoperit niveluri foarte ridicate de elemente radioactive (stronţiu 90 şi tritiu) în apa subterană acumulată în zona de lângă reactoare.

153 afișări
Imaginea articolului Niveluri ridicate de elemente radioactive în apa subterană la Fukushima

Niveluri ridicate de elemente radioactive în apa subterană la Fukushima (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Exploatantul, Tokyo Electric Power (TEPCO), a detectat 500.000 de becquereli de tritiu în litrul de apă şi 1.000 de becquereli de stronţiu 90 în litrul de apă, în lichid prelevat în apropierea clădirii în care se află turbina reactorului numărul 2 al complexului atomic, spre mare.

Nivelul de tritiu relevat (echivalent cu 500 de becquereli pe centrimetrul cub) este de opt mai mare decât limita legală stabilită pentru apa mării, iar cel al stronţiului 90 (1 becquerel pe centrimetrul cub) este de 30 de ori mai mare.

"Există o mare probabilitate ca aceste niveluri să fie cauzate de o scurgere anterioară provenind de la incinta unei pompe", a anunţat TEPCO într-o conferinţă de presă specială, miercuri dimineaţa.

Apa este acumulată acolo unde a fost prelevată şi nu a curs mai departe, potrivit TEPCO.

"Continuăm aceste controale şi vom adopta dispoziţii în vederea evitării scurgerilor (acestei ape contaminate) în mare", a adăugat operatorul, potrivit căruia, pentru moment, măsurătorile efectuate dovedesc că nu au avut loc scurgeri în Oceanul Pacific, aflat în apropiere.

Centrala Fukushima Daiichi a fost devastată de un cutremur urmat de un tsunami la 11 martie 2011, în nord-estul arhipelagului.

Întreruperea alimentării cu electricitate, în haosul care a urmat cutremurului, a condus la oprirea sistemelor de răcire a combustibilului, care s-a topit, în trei dintre cele şase reactoare ale instalaţiei.

Aproximativ 3.000 de muncitori aflaţi la faţa locului descoperă puţin câte puţin amploarea pagubelor, depunând eforturi ca probleme ce apar în mod frecvent să nu genereze o situaţie incontrolobilă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici