O nouă opoziţie a Ungariei: conducererea de la Budapesta nu îl susţine pe Mark Rutte la şefia NATO

Guvernul Ungariei nu îl poate susţine pe premierul olandez Mark Rutte pentru a deveni următorul secretar general al NATO, a declarat marţi, 5 martie, ministrul de externe Péter Szijjártó, informează Euractiv.

977 afișări
Imaginea articolului O nouă opoziţie a Ungariei: conducererea de la Budapesta nu îl susţine pe Mark Rutte la şefia NATO

O nouă opoziţie a Ungariei: conducererea de la Budapesta nu îl susţine pe Mark Rutte la şefia NATO

Anunţul vine ca un ecou la o declaraţie făcută de Rutte în anul 2021, în cadrul unui summit privind o lege ungară anti-LGBT, atunci când premierul olandez a declarat că Ungaria trebuie să respecte drepturile fundamentale sau să părăsească blocul european.

,,Cu siguranţă nu putem susţine alegerea unui om în funcţia de secretar general al NATO, care anterior a vrut să forţeze Ungaria să îngenuncheze", a declarat Szijjártó, făcând trimitere indirect la episodul din 2021, potrivit Euractiv.

În ultimii ani, Olanda s-a numărat printre cei mai vocali critici ai regresului democratic din Ungaria.

Opoziţia declarată public de Budapesta ar putea să complice semnificativ procesul de selecţie, deoarece viitorul şef al NATO trebuie să fie votat în unanimitate de către toţi membrii săi.

Rutte, un şef de guvern cu o vechime îndelungată şi favorit pentru postul din NATO, a obţinut deja sprijinul unei majorităţi din cadrul alianţei militare occidentale, inclusiv al unora dintre cei mai mari membri ai acesteia, în frunte cu Statele Unite, relevă sursa citată.

Mandatul actualului şef NATO, Jens Stoltenberg, este programat să se încheie la 1 octombrie, după zece ani de activitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici