STUDIU  O parte dintre primii oameni care au colonizat America au venit din China

O nouă cercetare publicată în revista Cell Reports arată că unii dintre primii oameni care au ajuns în Americi au provenit din China, în două migraţii distincte: prima în timpul ultimei ere glaciare şi alta imediat după.

614 afișări
Imaginea articolului O parte dintre primii oameni care au colonizat America au venit din China

Bing AI/ DALL-E

„Rezultatele noastre indică faptul că, pe lângă sursele ancestrale anterioare ale amerindienilor din Siberia, şi nordul Chinei de coastă a servit ca un rezervor genetic care a contribuit la fondul genetic”, a declarat Yu-Chun Li, unul dintre autorii studiului.

Li a adăugat că în timpul celei de-a doua migraţii, aceeaşi linie de oameni s-a stabilit şi în Japonia, ceea ce ar putea explica asemănările dintre săgeţile şi suliţele preistorice găsite în Americi, China şi Japonia, precum şi răspândirea rasei asiatice.

Se credea odată că strămoşii amerindienilor au fost doar siberienii antici, care au traversat un pod de pământ care exista în Strâmtoarea Bering, legând Rusia modernă de Alaska.

Cercetări mai recente, de la sfârşitul anilor 2000 încoace, au semnalat că surse genetice mai diverse din Asia ar putea fi legate de o linie străveche responsabilă pentru populaţiile fondatoare din Americi, inclusiv din Bolivia, Brazilia, Chile, Ecuador, Mexic şi California.

Cunoscută sub numele de D4h, această linie se găseşte în ADN-ul mitocondrial, care este moştenit doar de la mame şi este folosit pentru a urmări ascendenţa maternă. Echipa de la Institutul de Zoologie Kunming a pornit într-o vânătoare de zece ani după D4h, răscolind prin 100.000 de probe de ADN moderne şi 15.000 de probe antice din Eurasia. 

Prima migraţie a fost între 19.500 şi 26.000 de ani în urmă, în timpul Ultimului Maxim Glaciar, atunci când condiţiile climatice din nordul Chinei erau nefavorabile.

A doua migraţie  a avut loc în perioada topirii gheţarilor, între 19.000 şi 11.500 de ani în urmă.

Creşterea populaţiilor umane în această perioadă ar fi putut declanşa migraţii. În ambele cazuri, cercetătorii cred că oamenii au fost navigatori care au acostat în America şi au călătorit de-a lungul coastei Pacificului cu bărci.

Acest lucru se datorează faptului că a existat şi o cale pietruită între două calote glaciare din Canada modernă, cunoscută sub numele de „coridor fără gheaţă”, relatează The Guardian

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici