O unitate britanică din Afganistan a avertizat MI6 despre un colet - capcană

Serviciul de informaţii britanic MI6 a fost avertizat cu privire la coletul-capcană descoperit pe un aeroport din Anglia de o unitate a agenţiei de informaţii guvernamentale GCHQ, staţionată în Afganistan, care a interceptat un mesaj al reţelei al-Qaida, relatează Sunday Express.

48 afișări
Imaginea articolului O unitate britanică din Afganistan a avertizat MI6 despre un colet - capcană

O unitate britanică din Afganistan a avertizat MI6 despre colet (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Echipa de experţi din cadrul agenţiei britanice GCHQ, care activează în provincia Helmand, a interceptat cuvintele "Un cadou de nuntă este livrat". Acesta este un cod al reţelei al-Qaida care înseamnă că o bombă este în tranzit.

Cu sprijinul agenţilor saudiţi, GCHQ a alertat MI6, care a declanşat alarma la Londra şi Washington. Poliţia antiterorism a interceptat vineri avionul companiei United Parcel Service, care plecase din Yemen spre Chicago (SUA), atunci când a oprit pentru realimentare la aeroportul East Midlands din Anglia.

Pachetul suspect avea fire şi era conectat de componente ale unui telefon mobil. Cronometrul dispozitivului era activ atunci când a fost descoperit, potrivit unei surse apropiate anchetei. Un dispozitiv similar a fost descoperit la bordul unui alt avion, în Dubai.

Trupe din cadrul forţelor speciale britanice SAS au fost trimise în munţii Haraz, care înconjoară capitala yemenită Sanaa, pentru a urmări teroriştii responsabili de expedierea bombelor. Acestea sunt susţinute de o mică echipă de agenţi MI6.

Potrivit Sunday Express, al-Qaida plănuise ca explozibilul să fie detonat în zbor, deasupra Marii Britanii, pentru un atentat similar celui de la Lockerbie din 1988, când au fost ucise 270 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici