Observatorii ONG-ului rus Golos, în colimatorul puterii de la Moscova înaintea alegerilor

Un ONG rus care relevă fraude electorale se află în colimatorul puterii chiar înaintea alegerilor legislative, după ce Vladimir Putin i-a atribuit un rol de "Iuda", Parchetul deschizând o anchetă, iar un post naţional de televiziune difuzând dezvăluiri compromiţătoare.

280 afișări
Imaginea articolului Observatorii ONG-ului rus Golos, în colimatorul puterii de la Moscova înaintea alegerilor

Observatorii ONG-ului rus Golos, în colimatorul puterii de la Moscova înaintea alegerilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Observatorii Golos (Glas), o asociaţie finanţată cu fonduri occidentale, care monitorizează de mai mulţi ani desfăşurarea scrutinelor din Rusia, afirmă că nu au mai fost niciodată supuşi la asemenea presiuni. "Se adevereşte că lui Putin îi este frică de noi, lucru care mă miră chiar şi pe mine", a declarat, pentru AFP, Arkadi Liubarev.

Partidul la putere, Rusia Unită, care domină ţara de un deceniu, a înregistrat o scădere de popularitate şi nu va reuşi, potrivit sondajelor, să menţină o majoritate zdrobitoare de două treimi în Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului), care să îi permită, în cazul în care consideră necesar, să schimbe Constituţia.

Potrivit ultimului sondaj al Institutului independent Levada, partidul premierului rus Vladimir Putin, care îl are drept cap de listă pe preşedintele Dmitri Medvedev, era creditat în noiembrie cu 56 la sută din intenţiile de vot, după ce a pierdut 12 puncte procentuale într-o singură lună.

În septembrie, Golos a creat un site interactiv care a repertorizat aproape 5.000 de cazuri de presiuni sau nereguli în campania pentru alegerile legislative de duminică, majoritatea imputate Partidului Rusia Unită. Site-ul, pe care au fost postate mărturii, a fost vizualizat de 860.000 de ori în trei luni.

Moderatorii site-ului anunţă că nu sunt în măsură să verifice informaţiile, dar că le transmit autorităţilor competente. Ei subliniază că proiectul este "deschis tuturor, independent de opiniile politice".

Cu toate acestea, organizaţia nonguvernamentală (ONG) se află în colimatorul puterii.

Vladimir Putin a denunţat, la 27 noiembre, în cursul unui Congres al Patidului Rusia Unită, în cadrul căruia a fost desemnat candidat la alegerile prezidenţiale din martie 2012, finanţarea din străinătate a ONG-urilor ruseşti, cu scopul "de a influenţa cursul campaniei electorale din ţara noastră". El a comparat aceste ONG-uri cu "Iuda".

Sesizat de trei deputaţi din Duma de Stat, Parchetul din Moscova a anunţat joi deschiderea unei anchete împotriva Golos, sub acuzaţia de propagare de "zvonuri". ONG-ul a fost condamnat vineri la plata unei amenzi în valoare de 30.000 de ruble (700 de euro), pentru încălcarea legii electorale.

Cu o zi înainte, un redactor-şef al principalului site de informaţii online, gazeta.ru, partener al Golos, a demisionat denunţând "presiuni".

La Celiabinsk (Urali), Nijni Novgorod (Volga) şi Barnaul (Siberia), activişti Golos au fost convocaţi şi ameninţaţi cu sancţiuni, presiuni denunţate de activişti din domeniul drepturilor omului.

De asemenea, postul de televiziune NTV, controlat de gigantul în domeniul gazelor Gazprom, a difuzat vineri seara un film de 30 de minute care acuză ONG-ul că acţionează în contul Statelor Unite, care îl finanţează pentru a prezenta în culori sumbre alegerile din Rusia.

Fără să facă o legătură cu ONG-ul, autorii filmului mai afirmă că ambasada Suediei în Rusia, acţionând tot în contul Statelor Unite, "înrolează" studenţi ruşi, invitându-i la seminarii pe tema democraţiei.

Ca reacţie, Statele Unite s-au declarat vineri seara "mândre de susţinerea Golos, care are ca obiectiv consolidarea instituţiilor democratice şi proceselor (electorale) şi nu influenţarea alegerilor".

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Tommy Vietor, a mai declarat că preşedinţia lui Barack Obama este "îngrijorată de decizia" judiciară de vineri împotriva Golos, "dar şi de ceea ce pare să fie o hărţuire sistematică a acestei organizaţii".

Reprezentanţii Golos afirmă că această campanie, ai cărei victime apreciază că sunt, reprezintă un motiv de "jenă" pentru putere. "Atunci când autorităţile intră în panică, ele utilizează metode nepotrivite", notează Liubarev.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici