O alianţă liberală şi naţionalistă, forţa emergentă în Rusia înainte de alegeri

Forţa emergentă din Rusia pare să fie, înaintea alegerilor legislative, o alianţă între un naţionalism ostil regimului şi un liberalism detaşat de orice deferenţă faţă de Occident, încarnată de Aleksei Navalni, un tânăr jurist aflat într-o cruciadă populară împotriva corupţiei.

375 afișări
Imaginea articolului O alianţă liberală şi naţionalistă, forţa emergentă în Rusia înainte de alegeri

Aleksei Navalni, un tânăr jurist aflat într-o cruciadă populară împotriva corupţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dar această alianţă informală care a apărut în ultimele luni, în timp ce sondajele relevau o creştere a nemulţumirii şi o anumită decepţie faţă de regimul aflat la putere, nu este reprezentată pe scena politică şi în alegerile legislative.

Însă ultimul Marş rusesc, un miting la care participă de obicei anual, în noiembrie, naţionaliştii, ultraortodocşii şi activiştii împotriva imigraţiei, în marile oraşe din ţară, a ilustrat unele puncte de convergenţă.

Astfel, Aleksei Navalni, cunoscut în ţară prin intermediul Internetului, după ce a calificat partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin drept un "partid de escroci şi hoţi", a fost în acest an coorganizator al manifestaţiei, la care au participat între 7.000 şi 25.000 de persoane, potrivit unor surse de la Moscova.

Navalni, în vârstă de 35 de ani, a acuzat în 2010 Transneft, monopolul oleoductelor, că a deturnat patru miliarde de dolari, în cadrul construirii oleoductului Siberia-Pacific.

Deţinând acţiuni ale grupului semi-public, el s-a servit de acest statut de acţionar minoritar pentru a cere, dar fără rezultat, să i se ofere explicaţii şi documente.

Animator al unui blog împotriva corupţiei, el deţinea o notorietate deloc neglijabilă pe Internet, chiar şi înainte să îşi releve anul acesta poziţia naţionalistă.

El a declarat pentru AFP că vrea să "educe" tineretul radical şi să îşi exprime mesajul, atunci când a fost întrebat în legătură cu prezenţa sa la Marş.

Aleksei Navalni a participat, anterior, la un alt miting, intitulat "Ajunge cu întreţinerea Caucazului!", denunţând miliardele de ruble plătite acestei regiuni sărace, afectată de războaiele din Cecenia şi pradă, în continuare, unei rebeliuni islamiste.

Vladimir Milov, unul dintre liderii Mişcării pentru Alegeri Libere şi un fost membru al Parmas, o coaliţie a opoziţiei liberale a fostului premier Mihail Kasianov, a fost şi el prezent la acest miting.

Aceste luări de poziţie au suscitat o puternică dezaprobare din partea liderilor liberali, în special a fostului ministru Boris Nemţov, unul dintre liderii Parnas.

Însă "o parte considerabilă" a opoziţiei liberale susţine, totuşi, această tendinţă, "deoarece, în prezent, baza susţinerii liberalismului anilor '90 se reduce", afirmă politologul Stanislav Belkovski.

"Este necesară o nouă concepţie, iar aceste idei naţional-democrate răspund la o cerere a acestei perioade. Naţionalismul liberal sau mişcarea naţional-democrată (...) va deveni tot mai populară", subliniază el.

Alţi analişti apreciază că mai degrabă este vorba de un calcul politic înaintea alegerilor legislative şi prezidenţiale din martie, prin care Vladimir Putin, preşedinte în perioada 2000-2008, iar ulterior premier, intenţionează să revină la Kremlin.

"Nişa liberalilor este destul de îngustă, iar ei încearcă să atragă noi susţinători din cercurile naţionaliste", apreciază politologul Elena Pozdniakova.

Potrivit unui sondaj realizat anul acesta de Levada, un instiut independent, 58 la sută dintre ruşi sunt sensibili la sloganul "Rusia, ruşilor".

"Opozanţii ruşi o ştiu bine: naţionalismul şi xenofobia sunt puternice în actuala societate rusă", subliniază o sursă din cadrul Biroului pentru Drepturile Omului din Moscova.

În decembrie 2010, moartea unui tânăr suporter de fotbal, într-un conflict cu locuitori din Caucaz, la Moscova, a declanşat confruntări în capitala rusă şi un val de xenofobie în întreaga ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici