Oficial britanic: Ţările neutre ar trebui să se alăture NATO dacă doresc protecţie

  • Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat că nu ar trebui să existe ,,niciun loc pentru neutralitate", pe fondul ameninţărilor tot mai mari din partea Rusiei.
  • Ţările neutre care nu sunt membre NATO, dar care se bucură de ,,umbrela de protecţie" a acesteia, ar trebui să se alăture alianţei militare, potrivit oficialului britanic.
264 afișări
Imaginea articolului Oficial britanic: Ţările neutre ar trebui să se alăture NATO dacă doresc protecţie

Oficial britanic: Ţările neutre ar trebui să se alăture NATO dacă doresc protecţie

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat în cadrul unei conferinţe la Londra că ţările europene care nu sunt membre NATO, precum Irlanda, Malta, Austria şi Elveţia, care s-au declarat neutre de mai mult timp, ar trebui să adereze la Alianţa Nord-Atlantică. Acesta a afirmat că Marea Britanie va face mai multe propuneri pentru ca mai multe ţări să se alăture blocului, notează POLITICO.

,,Voi pleda pentru ca NATO să îi aducă în organizaţie pe toţi cei care beneficiază de umbrela de protecţie a alianţei", a spus el.

Oficialul britanic a făcut aceste afirmaţii în contextul în care ţările care nu fac parte încă din NATO sunt beneficiari impliciţi ai protecţiei Alianţei prin intermediul statelor vecine membre NATO.

,,Unele ţări europene beneficiază efectiv de acoperirea NATO, se bucură de beneficiile libertăţii şi ale libertăţii şi totuşi nu reuşesc să se înscrie în disuasiunea colectivă a continentului", a adăugat Shapps, făcând referire la ameninţarea reprezentată de Rusia.

Odată cu invazia rusească în Ucraina din 2022, Finlanda şi Suedia, care s-au aflat în tabăra neutră privind aderarea la blocul Alianţei, au devenit membri oficiali NATO în ultimii doi ani.

Comentariile lui Shapps au venit în timp ce a îndemnat membrii existenţi ai NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB. Obiectivul actual al alianţei este de a cheltui cel puţin 2% din PIB pentru apărare, obiectiv îndeplinit de aproximativ două treimi din cei 32 de membri ai NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici