Oficial rus: Rusia va reacţiona la crearea unei forţe navale NATO în Marea Neagră

Crearea unei flote militare NATO în Marea Neagră riscă să afecteze stabilitatea regională, iar Rusia va fi forţată să reacţioneze "în mod adecvat", avertizează guvernatorul provinciei ruse Sevastopol, Serghei Maniailo.

3176 afișări
Imaginea articolului Oficial rus: Rusia va reacţiona la crearea unei forţe navale NATO în Marea Neagră

Oficial rus: Rusia va reacţiona la crearea unei forţe navale NATO în Marea Neagră

"State care au ieşire la Marea Neagră încearcă de peste un an să găsească soluţii pentru garantarea securităţii. Eu nu văd niciun motiv să fie create noi structuri. Dacă cineva are astfel de intenţii, cred că reacţia Rusiei va fi adecvată", a declarat Serghei Maniailo, citat de site-ul agenţiei Tass.

"Stabilitatea în zona Mării Negre se axează pe acordurile existente. A existat înainte de reunificarea Crimeei cu Rusia. Aceste acorduri pur şi simplu nu ar trebui încălcate", a subliniat Meniailo.

Flota militară rusă din Marea Neagră este staţionată în Sevastopol, în regiunea Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.

Ministerul român al Apărării a anunţat în urmă cu câteva luni că va iniţia demersuri pentru a crea o structură navală permanentă în Marea Neagră, după modelul grupurilor navale NATO. România, Bulgaria şi Turcia au purtat discuţii pe tema creării unui grup naval comun al Alianţei Nord-Atlantice în Marea Neagră.

O eventuală decizie a Alianţei Nord-Atlantice de suplimentare a capabilităţilor navale în Marea Neagră ar fi un factor "destabilizator", a avertizat în iunie Andrei Kelin, un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, precizând că Marea Neagră "nu aparţine" şi "nu are nicio legătură" cu NATO.

Conform Convenţiei Montreux, ţările care nu au ieşire la Marea Neagră nu pot menţine nave militare în această zonă mai mult de 21 de zile. Dintre statele membre NATO, România, Bulgaria şi Turcia au ieşiri la Marea Neagră.

Rusia a criticat vehement de nenumărate ori prezenţa unor nave militare NATO în Marea Neagră. Recent, Forţele aeriene ruse au efectuat în centrul Mării Negre un exerciţiu care simula distrugerea unor nave militare americane ancorate în Portul Constanţa, conform unor surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene. Rusia, care a anexat regiunea ucraineană Crimeea în anul 2014, are propria Flotă militară în Marea Neagră, staţionată în Sevastopol.

Relaţiile NATO-Rusia au continuat să se deterioreze începând din anul 2014, pe fondul crizei din Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici