Olanda şi Danemarca se angajează să livreze avioane F-16 Ucrainei

Olanda şi Danemarca au declarat că vor oferi avioane de luptă F-16 Ucrainei, odată ce vor fi îndeplinite condiţiile pentru acest transfer, a declarat duminică premierul olandez Mark Rutte, în timp ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat Olanda.

298 afișări
Imaginea articolului Olanda şi Danemarca se angajează să livreze avioane F-16 Ucrainei

Olanda şi Danemarca se angajează să livreze avioane F-16 Ucrainei

Rutte a spus, potrivit Reuters, că Olanda are disponibile în total 42 de avioane F-16, dar este prea devreme pentru a spune dacă toate vor fi donate.

„Astăzi putem anunţa că Olanda şi Danemarca se angajează să transfere avioane F-16 Ucrainei şi Forţelor Aeriene ucrainene”, în cooperare cu SUA şi alţi aliaţi, a declarat el într-o conferinţă de presă comună cu Zelenski la o bază militară aeriană din Eindhoven.

Zelenski, care a calificat înţelegerea drept un „acord revoluţionar”, a declarat că numărul exact de avioane va fi discutat „puţin mai târziu”.

Angajamentul este prima promisiune reală de F-16 pentru forţele armate ucrainene şi vine la câteva zile după ce Statele Unite au aprobat posibila livrare a avioanelor de luptă de către Olanda şi Danemarca.

Zelenski a sosit duminică în Olanda şi este de aşteptat să îşi continue vizita spre Danemarca în cursul zilei. Ministerul danez de Externe a confirmat, de asemenea, angajamentul său de a livra F-16 într-o declaraţie de presă, duminică.

Zelenski a declarat că avioanele vor contribui la consolidarea apărării aeriene a Ucrainei şi vor ajuta la contraofensiva acesteia.

„Avioanele pot accelera acest proces”, a spus el. „Vorbim despre apărarea aeriană, pentru că avem iarna în faţă şi înţelegem mai bine decât oricine altcineva din lume cum este iarna fără electricitate”.

Olanda şi Danemarca au condus un efort de luni de zile pentru a antrena piloţii ucraineni să piloteze F-16 şi pentru a livra în cele din urmă avioanele pentru a ajuta la contracararea superiorităţii aeriene a Rusiei, ale cărei forţe au invadat Ucraina în februarie 2022.

Rutte a declarat că este clar că F-16 nu vor fi transferate imediat, deoarece va fi nevoie de timp pentru a instrui corespunzător piloţii ucraineni şi pentru a pregăti infrastructura necesară pentru utilizarea avioanelor.

„Pregătirea militară va începe în viitorul foarte apropiat, iar apoi va fi nevoie, desigur, de ceva timp pentru ca avioanele să devină operaţionale cu piloţi bine pregătiţi, dar vom face totul pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil”, a declarat Rutte.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat sâmbătă că a început antrenamentul pentru piloţii ucraineni, dar că va dura cel puţin şase luni şi posibil mai mult pentru a pregăti şi inginerii şi mecanicii.

Instruirea va avea loc în Danemarca şi România, au declarat oficialii unei coaliţii de 11 naţiuni.

Ucraina, care se aşteaptă ca zeci de piloţi să fie instruiţi, a declarat săptămâna trecută că nu se aşteaptă să poată folosi F-16 în această toamnă sau iarnă.

Olanda şi Danemarca au F-16 disponibile pentru a fi donate, deoarece forţele lor armate fac tranziţia la noile avioane de luptă F-35.

Sâmbătă, Zelenski s-a aflat în Suedia, unde a discutat despre posibilitatea de a primi avioane Gripen.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici