OMS: Gripa cu virus A H1N1 a provocat moartea a 11.516 persoane în lume

Gripa pandemică A/H1N1, a cărei activitate a atins un maxim într-o mare parte a emisferei nordice, a provocat moartea a cel puţin 11.516 persoane în întreaga lume, de la apariţia sa în această primăvară, potrivit ultimului bilanţ publicat miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi citat de AFP.

48 afișări
Imaginea articolului OMS: Gripa cu virus A H1N1 a provocat moartea a 11.516 persoane în lume

OMS: Gripa cu virus A H1N1 a provocat moartea a 11.516 persoane în lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La 20 decembrie, aproximativ 208 de ţări şi teritorii din lume au raportat cel puţin 11.516 decese" cauzate de virusul A/H1N1, confirmate în laborator, ceea ce înseamnă cu aproape 1.000 de decese mai mult în decurs de o săptămână, relatează OMS, pe site-ul său de Internet.

Transmiterea virusului în emisfera nordică rămâne la nivel global "activă şi extinsă din punct de vedere geografic", chiar dacă valul gripei atipice din timpul iernii a atins un maxim în cea mai mare parte a zonelor temperate ale emisferei, precizează organizaţia.

Continentul american rămâne regiunea din lume cea mai afectată de virusul care a provocat aici moartea a cel puţin 6.670 de persoane. În Statele Unite, numărul de decese şi spitalizări nu a încetat să scadă în ultimele şase săptămâni, chiar dacă numărul cazurilor de pneumonie rămâne peste nivelul normal în ultimele 11 săptămâni, subliniază OMS.

În Europa, răspândirea virusului de origine porcină, aviară şi umană, care a provocat cel puţin 2.045 decese, a "atins un maxim în majoritatea ţărilor". Doar unele state, cum ar fi Muntenegru şi Ungaria, au înregistrat o creştere a numărului de îmbolnăviri, în timp ce unele state asistă la o "revenire a virusului" (Serbia, Ucraina, Georgia şi Turcia).

Potrivit datelor OMS strânse din aproximativ 15 state din această regiune, numărul cel mai mare se simptome gripale a fost înregistrat la copiii cu vârste cuprinse între zero şi patru ani, apoi la cei de cinci până la 14 ani.

În Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, răspândirea bolii pare să rămână activă în Egipt şi Kazahstan, explică OMS, care afirmă însă că dispune de puţine date privind aceste regiuni.

În zona Asia-Pacific, virusul rămâne activ, "dar este în scădere la nivel global", potrivit organizaţiei care a înregistrat în această regiune un total de 1.039 de decese.

OMS, care de mai multe luni nu mai oferă estimări privind numărul bolnavilor la nivel mondial, a amintit marţi că aceste date sunt probabil subestimate, deoarece ele nu vizează decât cazurile confirmate în laborator.

În timp ce boala se află în declin în numeroase ţări dezvoltate, organizaţia a mai precizat că primele donaţii de vaccinuri vor fi trimise "săptămâna viitoar sau la începutul lunii ianuarie" în Azerbaidjan şi Mongolia.

Aceste două state au fost selecţionate din 95 de alte ţări în curs de dezvoltare, care urmează să primească aproximativ 200 de milioane de doze de vaccinuri din partea OMS. Ele sunt destinate imunizării unui maxim de 10 la sută din populaţia lor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici