„Decizia lui al-Maliki de a permite formarea unui nou guvern fără întârziere demonstrează un angajament în procesul democratic”, a apreciat Mladenov într-un comunicat.
„Acest fapt va permite realizarea unui nou pas istoric: o tranziţie paşnică a puterii într-o ţară care a suferit mult din cauza masacrelor şi violenţei”, a adăugat el.
La rândul său, Casa Albă a apreciat că decizia lui al-Maliki este „un mare pas înainte” pentru Irak, potrivit consilierului prezidenţial american pentru Securitate Naţională, Susan Rice.
„Sperăm că acest pas va permite plasarea Irakului pe o nouă cale şi va uni poporul în faţa ameninţării pe care o reprezintă Statul Islamic (SI)”, a afirmat Rice.
Premierul irakian în exerciţiu, Nuri al-Maliki, şi-a anunţat joi seara intenţia de a renunţa la putere şi de a-l susţine pe succesorul său, Haidar al-Abadi.
„Anunţ astăzi în faţa voastră (…) că-mi retrag candidatura în favoarea lui Haidar al-Abadi”, a declarat al-Maliki, într-o alocuţiune televizată.
Preşedintele irakian, Fouad Massoum, i-a încredinţat luni candidatului şiit Haidar al-Abadi misiunea formării Guvernului, într-o ceremonie scurtă transmisă în direct de televiziunea irakiană.
Nuri al-Maliki, care viza un al treilea mandat, apreciase luni că numirea succesorului său constituie o încălcare a Constituţiei, realizată „cu susţinerea Statelor Unite”.
Născut în 1952, Haidar al-Abadi a fost doctorand la Universitatea din Manchester, iar în prezent este prim-vicepreşedinte al Parlamentului irakian.