Opoziţia naţionalistă din Kîrgîzstan, pe primul loc în alegerile parlamentare, cu un mic avans

Partidul naţionalist de opoziţie Ata-Jurt se află pe primul loc, cu un mic avans, în urma alegerilor parlamentare care au avut loc duminică în Kîrgîzstan, potrivit rezultatelor parţiale furnizate luni de Comisia Electorală, provenind de la 91 la sută dintre secţiile de votare.

21 afișări
Imaginea articolului Opoziţia naţionalistă din Kîrgîzstan, pe primul loc în alegerile parlamentare, cu un mic avans

Opoziţia naţionalistă din Kîrgîzstan, pe primul loc în alegerile parlamentare, cu un mic avans (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ata-Jurt a obţinut voturile a 8,64 la sută dintre persoanele înscrise pe listele electorale, devansând Partidul Social-Democrat din Kîrgîzstan (SDPK), o mişcare proguvernamentală, care a obţinut 8,05 la sută.

Partidul de opoziţie Ar-Namys al fostului premier Felix Kulov, care se bucură de susţinerea Moscovei, se clasează pe poziţia a treia, cu 7,22 la sută, urmat de Respublika, cu 7,04 la sută, o formaţiune nouă, condusă de omul de afaceri Omurbek Babanov.

Surpriza alegerilor vine de la partidul proguvernamental Ata-Meken al fostului preşedinte al Parlamentului, Omurbek Tekebaiev. Considerat unul dintre favoriţii acestui scrutin, partidul a obţinut doar 5,88 la sută dintre voturile celor înscrişi.

Celelalte 24 de partide care au participat la alegeri nu au obţinut minimul de voturi necesare (cinci la sută dintre înscrişi) pentru a intra în Parlament, alcătuit din 120 de deputaţi. Comisia Electorală nu a dat publicităţii şi estimări ale numărului de mandate. Procentele anunţate se raportează la alegătorii înscrişi şi nu la cei care au votat.

Kîrgîzstanul a adoptat în iunie, prin Referendum, o nouă Constituţie, care introduce pentru prima dată în Asia Centrală un regim parlamentar.

Autorităţile speră să restaureze pacea în ţară, după o primăvară marcată de o revoluţie, în aprilie, în care au fost ucise 87 de persoane, dar şi de violenţe etnice, în iunie, în care au fost ucise sute de persoane.

Opoziţia consideră că acest sistem riscă să agraveze instabilitatea politică, temându-se de un Parlament fragmentat, fără o majoritate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici