Parisul şi Berlinul au declanşat o "ofensivă" vizând creare de locuri de muncă pentru tineri în UE

Parisul şi Berlinul au lansat marţi o "ofensivă" franco-germană vizând crearea de locuri de muncă pentru tineri în Europa, care urmează să fie finalizată la începutul lui iulie, la Berlin, François Hollande anunţând că acţionează împreună cu Angela Merkel, aşteptată joi la Paris.

335 afișări
Imaginea articolului Parisul şi Berlinul au declanşat o "ofensivă" vizând creare de locuri de muncă pentru tineri în UE

Francois Hollande şi Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este necesar să acţionăm de urgenţă. Şase milioane de tineri (cu vârsta între 15 şi 24 de ani) sunt şomeri în Europa", iar "aproape 14 milioane nu au un loc de muncă, nu urmează studii sau nu urmează cursuri de ucenicie", a subliniat preşedintele francez într-un colocviu la Paris.

"Ofensiva vizând crearea de locuri de muncă pentru tineri este lansată astăzi (marţi)", a declarat el, oferind asigurări că este "de acord cu cancelarul Angela Merkel în vederea atingerii unui veritabil plan pentru (crearea de) locuri de muncă pentru tineri încă din acest an".

Hollande i-a primit pe miniştrii Muncii francez Michel Sapin, german Ursula von der Leyen şi italian Enrico Giovanniniai, împreună cu miniştrii Finanţelor francez Pierre Moscovici şi german Wolfgang Schäuble.

Miniştrii au trasat direcţiile mari ale acestui plan franco-german, intitulat "Iniţiativa europeană pentru creştere şi creare de locuri de muncă".

El se va sprijini pe trei pârghii - şi anume accesul IMM-urilor la credite, dezvoltarea de alternative şi mobilitatea geografică - şi va încerca să optimizeze utilizarea unor fonduri europene existente.

"În cadrul IMM-urilor şi (sistemului) Protecţiei Mamei şi Copilului se creează cele mai multe locuri de muncă pentru tineri, ele este necesar să fie susţinute", a subliniat Michel Sapin.

"Numeroase IMM-uri, care sunt coloana vertebrală a economiei noastre, sunt pregătite să producă, dar au nevoie de capital. Însă au acces la acesta cu un cost exorbitant. Intenţionăm să spargem acest cerc vicios, cu ajutorul Băncii Europene pentru Investiţii (BEI)", a adăugat Ursula von der Leyen.

"A doua pârghie este dezvoltarea de alternative. Noi prezentăm o întârziere considerabilă în comparaţie cu Germania. Cu siguranţă şi din acest motiv şomajul este mult mai slab acolo", a continuat Sapin, adăugând că a "treia pârghie este mobilitatea, pe teritoriul naţional şi în Europa".

Ideea este de a garanta în Europa că niciun tânăr nu rămâne timp de patru până la şase luni fără un loc de muncă, formare sau stagiu de pregătire.

- Un Erasmus pentru ucenici

Totuşi nu este necesar să li se "facă promisiuni tinerilor pe termen scurt, pe care nu le vom respecta pe teren lung", a avertizat Wolfgang Schäuble, insistând asupra necesităţii privilegierii unor reforme structurale destinate ameliorării competitivităţii economiilor.

Acest dosar, care marchează reluarea dialogului franco-german, se va afla în centrul vizitei de lucru a lui Merkel joi la Paris. El va constitui totodată o adevărată piesă de rezistenţă a summitului european din perioada 27-28 iunie. Planul va fi finalizat pe 3 iulie, la Berlin, într-o reuniune a miniştrilor Muncii din cele 27 de state membre UE prezidată de Merkel, în prezenţa lui Hollande.

"Acolo va fi necesar să dăm o nouă amploare acestui plan pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri" cu scopul de a evita o "ruptură" de generaţii, a pledat Hollande, care urmează să discute despre plan şi cu Mariano Rajoy, marţi seara, la Paris.

În contextul în care Germania înregistrează "doar" 8% şomeri în rândul tinerilor în vârstă de 15-24 de ani din cadrul populaţiei active, cel mai scăzut nivel în UE, Franţa înegistrează peste 25%, Italia şi Portugalia peste 38%, iar Grecia şi Spania chiar şi peste 55%.

O sumă de şase miliarde de euro este prevăzută pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri, în cadrul proiectului de buget european pentru perioada 2014-2020, pe care Parlamentul European (PE) urmează să îl adopte. François Hollande doreşte ca aceste fonduri să poată fi mobilizate "foarte repede".

Preşedintele francez a reluat, de asemenea, ideea unui "Erasmus pentru ucenici", după modelul celui care există pentru studenţi. "Şi acolo există fonduri, să le mobilizăm", a îndemnat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici