Parlamentul canadian a lansat o anchetă împotriva fostului ministru de Externe

O comisie parlamentară canadiană a anunţat, luni, lansarea unei anchete publice privind implicaţiile la nivelul securităţii naţionale a relaţiei fostului ministru de Externe, Maxime Bernier, cu o femeie care a întreţinut legături cu lumea interlopă.

18 afișări
Imaginea articolului Parlamentul canadian a lansat o anchetă împotriva fostului ministru de Externe

Parlamentul canadian a lansat o anchetă împotriva fostului ministru de Externe (Imagine: Mediafax/AFP)

Comisia de securitate publică s-a pronunţat, în majoritate, luni, în favoarea demarării, săptămâna viitoare, a unei anchete publice în cursul căreia vor fi audiaţi premierul Stephen Harper, Maxime Bernier şi fosta sa parteneră.

Bernier, în vârstă de 45 de ani, şi-a depus demisia, săptămâna trecută, după ce a recunoscut că a uitat mai multe documente secrete la locuinţa fostei sale partenere, Julie Couillard, în vârstă de 38 de ani, care întreţinuse, cu câţiva ani înainte, relaţii cu doi membri ai bandei de motociclişti Hells Angels.

Un membru al Guevrnului a recunoscut că documentele respective conţineau informaţii pregătitoare pentru summitul NATO de la Bucureşti.

Opoziţia canadiană cere de câteva luni demisia lui Bernier, reproşându-i mai multe gafe diplomatice, în special legate de dosarul afgan.

După anunţul demisiei sale, cele trei partide de opoziţie exercită presiuni asupra Guvernului conservator minoritar, încercând să afle dacă securitatea naţională a fost periclitată în urma acestui scandal.

Parlamentarii vor să ştie dacă şi când premierul Harper a fost informat despre relaţiile pe care fosta parteneră a lui Bernier le-a avut cu membrii respectivei grupări infracţionale.

"Încercăm să aflăm mai multe despre documentele şi mai ales despre informaţiile pe care cabinetul premierului le-a primit din momentul în care a ştiut" că Bernier avea o relaţie care "reprezenta un risc pentru securitate", a declarat Serge Menard, deputat care susţine independenţa Quebecului şi care a pledat pentru demararea acestei anchete.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici