Parlamentul Cataloniei a aprobat legea privind convocarea referendumului de independenţă la 1 octombrie

Parlamentul regional al Cataloniei a adoptat, miercuri, o lege privind convocarea referendumului de independenţă faţă de Spania la 1 octombrie, o iniţiativă despre care guvernul central spune că este ilegală şi că o va bloca, relatează site-ul agenţiei Reuters.

972 afișări
Imaginea articolului Parlamentul Cataloniei a aprobat legea privind convocarea referendumului de independenţă la 1 octombrie

Parlamentul Cataloniei a aprobat legea privind convocarea referendumului de independenţă la 1 octombrie

Partidele pro-independenţă au o majoritate confortabilă în Parlamentul regional catalan şi au aprobat cadrul juridic necesar pentru înfiinţarea unui stat independent. Catalonia va putea declara independenţa în maximum 48 de ore de la aflarea rezultatului scrutinului.

Şeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, a anunţat că nu va exista un prag minim pentru validarea referendumului, iar urnele de vot, buletinele de vot şi un recensământ electoral sunt pregătite.

Guvernul central de la Madrid a cerut Curţii Constituţionale să declare nulă legea referendumului de îndată ce este aprobată de Parlamentul regional. Constituţia spaniolă prevede că ţara este indivizibilă.

În luna aprilie, Curtea Constituţională din Spania a blocat planurile Guvernului regiunii Catalonia de a finanţa un referendum pentru independenţă în septembrie.

Regiunea autonomă Catalonia, a cărei capitală este Barcelona, contribuie cu o cincime din Produsul Intern Brut (PIB) la economia Spaniei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici