Parlamentul Lituaniei a votat interzicerea afişării în public a literei "Z" şi a panglicii Sfântului Gheorghe, simboluri ale invaziei ruse. Amenzi de 900 de euro pentru cei ce nu respectă măsura

Parlamentul Lituaniei a votat marţi pentru interzicerea afişării în public a literei "Z", a panglicii negre şi portocalii a Sfântului Gheorghe şi a altor simboluri considerate ca exprimând sprijin pentru invazia Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.

691 afișări
Imaginea articolului Parlamentul Lituaniei a votat interzicerea afişării în public a literei "Z" şi a panglicii Sfântului Gheorghe, simboluri ale invaziei ruse. Amenzi de 900 de euro pentru cei ce nu respectă măsura

Parlamentul Lituaniei a votat interzicerea afişării în public a literei "Z" şi a panglicii Sfântului Gheorghe, simboluri ale invaziei ruse. Amenzi de 900 de euro pentru cei ce nu respectă măsura

Vehiculele militare ruseşti din Ucraina sunt marcate în mod proeminent cu litera "Z", iar acesta a fost utilizată pe reţelele de socializare ca semn de susţinere a războiului.

Între timp, panglica Sfântului Gheorghe, introdusă pentru prima dată ca onoare de Ecaterina cea Mare, a căpătat semnificaţie în lumea rusofonă de când separatiştii din estul Ucrainei au adoptat-o ca simbol al sprijinului lor pentru Rusia în 2014.

Simobolurile au fost adăugate la o listă anterioară a simbolurilor sovietice şi naziste. Parlamentarii au aprobat, de asemenea, ca amenzile pentru încălcarea interdicţiilor să fie majorate la 900 de euro pentru persoane şi până la 1.500 de euro pentru companii.

Decizia lituaniană vine după interdicţii similare în Letonia şi Moldova. De asemenea, Germania a luat în considerare o astfel de interdicţie. citeste mai departe

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a cerut în martie interzicerea universală a utilizării politice a literei "Z", afirmând că aceasta semnifică "crimele de război ruseşti, oraşele bombardate, mii de ucraineni ucişi".

Două landuri din Germania au interzis deja folosirea literei Z.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici