Mai multe state membre ale Uniunii Europene au susținut revizuirea acordului de asociere încheiat în anul 2000 între UE și Israel, ca reacție la ofensiva militară din Gaza. Ministerul francez de externe a anunțat miercuri că 17 țări din UE, inclusiv Franța, au votat pentru o analiză aprofundată a acordului, aflat în vigoare de peste două decenii. Analiza este menită să sprijine procesul de dialog și cooperare în regiune, scrie Le Figaro.
Guvernul german a apărat utilitatea acestui parteneriat, descriindu-l drept un cadru esențial pentru relațiile dintre Uniunea Europeană și Israel.
Acordul încheiat în urmă cu 25 de ani între Uniunea Europeană și statul Israel sprijină schimburile comerciale prin reducerea tarifelor, promovează dialogul politic și susține colaborarea în diverse domenii precum educația, mediul și cercetarea.
Comisia Europeană va începe revizuirea acordului pentru a verifica respectarea drepturilor omului și a principiilor democratice de către Israel, conform articolului 2, care prevede că, dacă una dintre părți încalcă aceste principii, cealaltă parte are dreptul să ia măsuri, inclusiv suspendarea parțială sau totală a acordului. Deși există divergențe între cele 27 de state membre, toate urmăresc același scop: „În final, cred că toți împărtășim același obiectiv, este vorba despre găsirea unei soluții pentru acest conflict din Gaza”, a precizat șeful diplomației germane, Christian Wagner.
Germania, un aliat important al Israelului, a fost una dintre cele aproape 20 de țări care au semnat o declarație comună prin care cer reluarea completă și imediată a ajutorului umanitar către Fâșia Gaza, sub coordonarea ONU și a ONG-urilor. Guvernul german a anunțat, tot miercuri, că a evacuat nouă cetățeni germani și trei persoane apropiate acestora din Gaza, „în strânsă coordonare cu autoritățile de securitate și guvernul israelian”, această fiind cea de-a treia operațiune de acest fel de la începutul lunii aprilie.
În contextul conflictului din Gaza, Uniunea Europeană ar putea să impună condiții mai stricte colaborării cu Israelul sau să modifice acordul dacă va considera că, în situația din Gaza, statul israelian nu respectă valorile și standardele pe care susținute de europeni.