Piaţa Taksim din Istanbul revine la normal. Incidente au fost înregistrate doar la Ankara şi Eskisehir

Piaţa Taksim din Istanbul a revenit miercuri la normal după mai mult de două săptămâni de manifestaţii antiguvernamentale, în timp ce incidente au fost semnalate în cursul nopţii de marţi spre miercuri la Ankara şi Eskisehir (centru).

302 afișări
Imaginea articolului Piaţa Taksim din Istanbul revine la normal. Incidente au fost înregistrate doar la Ankara şi Eskisehir

Piaţa Taksim din Istanbul revine la normal. Incidente au fost înregistrate doar la Ankara şi Eskisehir (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Numeroşi turişti şi riverani au reluat în posesie piaţa Taksim, centrul frondei împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, încă supravegheată de poliţişti, mobilizaţi în număr mare dar din ce în ce mai discreţi, au constatat jurnaliştii AFP.

Lansată luni în piaţa Taksim, moda "oamenilor statui" a avut succes în toată ţara. Zeci de persoane au adoptat această nouă formă de protest paşnic la Istanbul, Ankara, Adana (sud) sau Izmir (vest).

Singurele incidente din cursul nopţii au fost cele semnalate la Ankara şi Eskisehir (centru), unde poliţia a intervenit pentru a dispersa câteva sute de manifestanţi cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, potrivit presei turce.

În cadrul discursului său săptămânal, în faţa deputaţilor din cadrul partidului său, şeful Guvernului s-a bucurat marţi că a pus capăt contestaţiei. "Democraţia noastră a fost din supusă unui test şi a ieşit victorioasă", a declarat el.

Autorităţile turce au recurs la sute de arestări de la evacuarea, sâmbătă, în forţă a parcului Gezi, a cărui distrugere anunţată a dat startul mişcării de contestare la 31 mai.

Aproximativ 600 de persoane au fost arestate duminică, potrivit barourilor din Ankara şi Istanbul, iar mai multe zeci luni.

Manifestaţiile împotriva Guvernului Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, provenit din rândul mişcării islamiste), aflat la putere din 2002, au provocat moartea a patru persoane şi rănirea altor peste 7.800, potrivit ultimului bilanţ al sindicatului medicilor turci.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici