Piloţii europeni denunţă presiunea publică nedreaptă asupra anchetei privind accidentul din Franţa

Asociaţia europeană a piloţilor (ECA) a ridicat joi seara problema independenţei investigaţiei în cazul accidentului de avion din Alpii francezi, după ce anchetatorii au declarat că unul dintre piloţi, Andreas Lubitz, a prăbuşit în mod intenţionat aeronava, relatează DPA, în pagina electronică.

366 afișări
Imaginea articolului Piloţii europeni denunţă presiunea publică nedreaptă asupra anchetei privind accidentul din Franţa

Piloţii europeni denunţă presiunea publică nedreaptă asupra anchetei privind accidentul din Franţa (Imagine: HEPTA)

Asociaţia care prezintă 38.000 de piloţi europeni din 37 de state a declarat că scurgerile de informaţii către presă despre conversaţiile din carlingă, înregistrate de una dintre cutiile negre, la mai puţin de 48 de ore de la accident a fost "o încălcare gravă a normelor internaţionale de anchetare acceptate la nivel global".

Procurorul francez Brice Robin a anunţat joi că Andreas Lubitz a setat manual avionul în modul de coborâre şi nu a răspuns atunci când căpitanul şi echipajul au bătut în uşă în timp ce avionul se îndrepta către un versant.

Anunţul a fost făcut după ce New York Times a relatat acest lucru în jurul miezului nopţii în Europa, citând o sursă militară.

ECA a declarat că motivele şi consecinţele aceste scurgeri de informaţii şi anunţul prematur al procurorului sunt "profund prejudiciabile" şi "trebuie abordate".

"Având în vedere nivelul de presiune pe care această scurgere de informaţii a creat-o fără îndoială, echipa de anchetă se confruntă cu o distragere gravă", a declarat ECA într-un comunicat.

În Washington, Asociaţia Internaţională a Piloţilor a emis aceleaşi avertismente şi a cerut publicului să se "abţină" de la speculaţii şi să permită investigaţiei să îşi urmeze cursul.

ECA a declarat că a fost "profund tulburată" de dezvăluirile "şocante" şi a declarat că a fost o zi foarte dificilă pentru piloţii care îşi dedică vieţile pentru a face călătoriile aeriene sigure.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici