Plângere depusă împotriva poliţiei norvegiene pentru reacţia târzie la masacrul comis de Breivik

Apropiaţii uneia dintre cele 77 de victime ucise anul trecut de extremistul de dreapta norvegian Anders Behring Breivik au depus o plângere împotriva poliţiei norvegiene pentru reacţia târzie a acesteia la măcelul de pe insula Utoeya, a anunţat miercuri divizia de control intern.

571 afișări
Imaginea articolului Plângere depusă împotriva poliţiei norvegiene pentru reacţia târzie la masacrul comis de Breivik

Plângere depusă împotriva poliţiei norvegiene pentru reacţia târzie la masacrul comis de Breivik

"Am primit o plângere din partea familiei unei victime care reclamă poliţia pentru modul în care şi-a exercitat funcţiile pe Utoeya la 22 iulie 2011", a declarat Paul Henrich Berle, de la Spesialenhet for politisaker echivalentul norvegian al Direcţiei de Control Intern.

Plângerea se referă "mai specific la a şti dacă poliţia putea ajunge mai devreme salvând astfel mai multe vieţi", a spus acesta.

La 22 iulie 2011, Breivik a ucis 69 de persoane, majoritatea adolescenţi, când a tras timp de o oră şi un sfert asupra unei tabere de vară a Tinerilor laburişti de pe insula Utoeya. Anterior, el provocase alte opt victime prin detonarea unei bombe în apropierea sediului guvernului din Oslo.

Conform raportului unei comisii independente publicat la 13 august, Breivik "ar fi putut fi oprit mai devreme" în acea zi, ceea ce ar fi permis salvarea mai multor vieţi.

Raportul care a scos la lumină numeroase disfuncţii în cadrul forţelor de securitate a provocat demisia şefului poliţiei căteva zile mai târziu.

"Poliţia poliţiştilor" nu a luat încă o decizie cu privire la deschiderea unei eventuale anchete, a precizat Berle.

El însuşi acuzat pentru lipsa de pregătire a ţării în faţa atacurilor, premierul Jens Stoltenberg şi-a prezentat scuzele în faţa Parlamentului marţi pentru greşelile autorităţilor.

În vârstă de 33 de ani, Breivik a fost condamnat vineri la pedeapsa maximă, adică 21 de ani de închisoare cu posibilitatea prelungirii detenţiei sale pe termen nelimitat atâta timp cât este considerat periculos.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici