Poliţia spaniolă l-a prins pe şeful unei mari reţele europene de spălare de bani

Poliţia spaniolă a anunţat joi că l-a arestat pe şeful uneia dintre cele mai mari reţele de spălare de bani din Europa, care avea legături cu o bandă de traficanţi de droguri din Costa del Sol şi care folosea ca acoperire vânzarea de vodcă de lux către restaurante, potrivit Reuters.

207 afișări
Imaginea articolului Poliţia spaniolă l-a prins pe şeful unei mari reţele europene de spălare de bani

policia.es

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat pentru Reuters că John Francis Morrissey, liderul bandei şi şeful operaţiunii spaniole, a fost arestat luni. În total, trei persoane au fost arestate în Spania şi una în Anglia, a precizat poliţia într-un comunicat.

Reţeaua a fost dezmembrată în timpul unei operaţiuni internaţionale comune a Europol, cunoscută sub numele de „Whitewall", au precizat poliţiştii.

Reţeaua infracţională a spălat peste 200 de milioane de euro în mai puţin de un an şi jumătate, adică până la 350.000 de euro pe zi, au precizat aceştia.

Reţeaua de spălare a banilor a folosit aşa-numitul sistem de transfer de bani „hawala", utilizat pe scară largă în Pakistan şi în Orientul Mijlociu. Sistemul permite schimbul de bani între comercianţi printr-o strângere de mână, o bucată de hârtie sau pe bază de încredere.

Poliţia a declarat că Morrissey avea legături cu „Clanul Kinahan", o bandă de traficanţi de droguri care operează pe Costa del Sol, în Spania, şi că era „dedicat colectării unor sume mari de bani de la organizaţiile criminale care operează în ţara noastră".

El a fost arestat în timpul unei operaţiuni sprijinite de agenţi ai Agenţiei Naţionale pentru Criminalitate din Marea Britanie, ai poliţiei irlandeze Garda, ai Administraţiei americane de combatere a drogurilor, ai poliţiei olandeze şi ai unităţii de combatere a crimelor financiare şi economice a Europol.

Poliţia a declarat că a început să urmărească grupul după ce anul trecut a confiscat cocaină şi bani ascunşi în maşini în Malaga.

Reţeaua făcea comerţ cu mărci premium, una dintre ele o marcă de vodcă de lux promovată în restaurantele şi cluburile de noapte din sudul Spaniei. Agenţia fiscală spaniolă a stabilit că acest comerţ „nu putea în niciun caz să susţină" stilul de viaţă al membrilor reţelei, a precizat poliţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici