Poliţia turcă arestează 13 activişti pentru drepturile omului în urma protestelor din 2013

Poliţia turcă a reţinut vineri 13 persoane, inclusiv doi academicieni proeminenţi, în cadrul unei anchete împotriva activistului pentru drepturile omului Osman Kavala, acuzându-i că l-au urmat în încercarea de a înlătura guvernul prin proteste în masă din 2013, relatează Reuters.

142 afișări
Imaginea articolului Poliţia turcă arestează 13 activişti pentru drepturile omului în urma protestelor din 2013

Poliţia turcă arestează 13 activişti pentru drepturile omului în urma protestelor din 2013

Kavala, un cunoscut lider al societăţii civile, a fost arestat cu un an în urmă, pentru încercarea de a răsturna guvernul, despre care autorităţile spun că a început cu acele demonstraţii şi a culminat cu o încercare de lovitură de stat în iulie 2016.

Poliţiştii au declarat că cei arestaţi vineri sunt acuzaţi că au complotat împreună cu Kavala pentru a provoca tulburările din mai 2013, care au început precum demonstraţii împotriva planurilor de dezvoltare urbană a Parcului Gezi din Istanbul şi s-au transformat în proteste antiguvernamentale la nivel naţional.

Cel puţin 10 persoane au murit, iar alte câteva mii au fost rănite într-o reprimare guvernamentală a demonstraţiilor, care în acel moment erau cele mai mari împotriva vreunui guvern al lui Tayyip Erdogan, acum preşedinte, care atunci intra în cel de-al doilea mandat de prim-ministru.

Kavala a fost acuzat că a încercat să folosească forţa pentru a înlătura guvernul sau pentru a împiedica îndeplinirea sarcinilor sale, a spus poliţia. Procurorii au ordonat arestarea a 20 de persoane în total acuzaţi că au acţiona împreună cu el. Pentru aceste acuzaţii ar putea primi o condamnare pe viaţă.

"Individul a avut ca scop răspândirea incidentelor din Parcul Gezi în toată Turcia şi crearea unei atmosfere de haos şi dezordine în ţară în general", a anunţat poliţia din Istanbul într-un comunicat.

Grupurile pentru drepturile omului şi membrii Parlamentului European au cerut în mod repetat ţării membre NATO să îl elibereze pe Kavala. O condamnare împotriva lui nu a fost încă emisă.

Vineri, Uniunea Europeană a cerut eliberarea imediată a "tuturor celor reţinuţi fără un proces echitabil".

Departamentul de Stat al SUA s-a arătat "foarte îngrijorat" de arestarea acestora şi a cerut Turciei să respecte "drepturile omului şi libertăţile fundamentale şi să îi elibereze pe cei deţinuţi în mod arbitrar".

Avocatul unuia dintre suspecţi a declarat că cei doi academicieni reţinuţi vineri sunt Turgut Tarhanli, decanul facultăţii de drept din cadrul Universităţii Bilgi din Istanbul, şi Betul Tanbay decanul Universităţii Bogazici, care a fost ales în acest an în funcţia de vicepreşedinte al Societăţii Matematice Europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici