Polonia, ameninţată cu sancţiuni de Moscova

Guvernul Rusiei ameninţă că va sancţiona Polonia în cazul în care oficialii de la Varşovia vor lua decizia de a îndepărta monumentele sovietice din al doilea Război Mondial, Moscova susţinând că un asemenea act ar reprezenta o ”provocare scandaloasă”, informează BBC News.

2228 afișări
Imaginea articolului Polonia, ameninţată cu sancţiuni de Moscova

Polonia, ameninţată cu sancţiuni de Moscova

În luna iunie, Parlamentul polonez adoptat un act privind ”decomunizarea ţării”. Astfel, a fost interzise toate simbolurile totalitare, printre care şi monumentele de origine sovietică ridicate în oraşele poloneze după cel de al doilea Război Mondial.

Reprezentanţii Ministerului de Externe de la Moscova au avertizat că, dacă aceste decizii vor fi puse în practică, vor exista consecinţe, opunându-se ferm demontării monumentelor ce glorifică victoriile Armatei Roşii. Rusia ar urma să refuze eliberarea vizelor pentru oficialii de la Varşovia şi să reducă relaţiile comerciale cu Polonia.

Ministerul rus de Externe a condamnat legea privind ”decomunizarea Poloniei”, despre care spune că reprezintă o provocare scandaloasă. ”Oficialii ruşi au precizat că ”URSS a plătit cel mai scump preţ pentru eliberarea Poloniei - pe teritoriul acelei ţări, în bătălii cu inamicii, peste 600.000 de soldaţi şi ofiţeri sovietici au murit şi au fost îngropaţi. Sute de mii de prizonieri sovietici de război, care au murit în lagărele de concentrare naziste, sunt îngropaţi tot în Polonia”. În plus, Moscova a condamnat Polonia pentru că este ”rusofobă” din cauza încercării Varşoviei de a diminua rolul de eliberator al Uniunii Sovietice.

Relaţiile dintre Rusia şi Polonia, care au atins cote minime în ultimii ani, au început să se deterioreze din 2010, după ce o aeronavă cu zeci de înalţi demnitari polonezi s-a prăbuşit în apropierea oraşului rus Smolensk. Printre persoanele decedate în tragedia aviatică s-a numărat inclusiv preşedintele Poloniei din acea vreme, Lech Kaczynski.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici