Polonia şi Ungaria interzic importurile de cereale şi alimente din Ucraina

Polonia şi Ungaria au decis să interzică importurile de cereale şi alte produse alimentare din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, au anunţat sâmbătă cele două guverne, după ce o avalanşă de oferte a dus la scăderea preţurilor în întreaga regiune.

1518 afișări
Imaginea articolului Polonia şi Ungaria interzic importurile de cereale şi alimente din Ucraina

Ucraina şi-a exprimat regretul cu privire la decizia poloneză, afirmând că "rezolvarea diferitelor probleme prin acţiuni drastice unilaterale nu va accelera o rezolvare pozitivă a situaţiei".

După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantităţi mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele din Europa Centrală din cauza blocajelor logistice, lovind preţurile şi vânzările pentru fermierii locali, informează agenţia Reuters.

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene luna trecută, prim-miniştrii din cinci ţări est-europene, inclusiv România, au declarat că amploarea creşterii preţurilor la produse precum cereale, ouă, păsări de curte şi zahăr a fost "fără precedent" şi au afirmat că ar trebui să se ia în considerare posibilitatea de a aplica tarife la importurile agricole ucrainene.

Impactul supraofertei a creat o problemă politică pentru Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare în Polonia, într-un an electoral, în condiţiile în care economia este împotmolită în stagflaţie.

"Astăzi, guvernul a decis un regulament care interzice intrarea, importul de cereale în Polonia, dar şi zeci de alte tipuri de alimente (din Ucraina)", a declarat liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, în timpul unei convenţii de partid.

Tot sâmbătă, guvernul naţionalist al premierului maghiar Viktor Orban s-a alăturat interdicţiei, afirmând că status quo-ul ar cauza daune grave agricultorilor locali.

Ungaria nu a oferit detalii cu privire la data la care va intra în vigoare interdicţia privind importurile de cereale şi alte alimente, dar a precizat că aceasta va expira la sfârşitul lunii iunie.

Kaczynski a declarat: "Suntem şi rămânem neschimbat prieteni şi aliaţi ai Ucrainei. O vom sprijini şi o vom susţine. ... Dar este de datoria fiecărui stat, fiecărei autorităţi, o autoritate bună în orice caz, să protejeze interesele cetăţenilor săi."

Kaczynski a declarat că Polonia este pregătită să înceapă discuţii cu Ucraina pentru a rezolva problema cerealelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici