Poze spectaculoase cu Jupiter, Uranus şi Neptun, realizate cu telescopul James Webb. A fost fotografiată şi o lună a lui Saturn

  • Telescopul James Webb este cel mai mare şi mai puternic telescop spaţial din lume.
  • A fost lansat în 2021 şi explorează universul prin lentilele sale cu lumină infraroşie.
  • Până în prezent, a fotografiat planetele gigantice gazoase Jupiter, Uranus şi Neptun
3988 afișări
Imaginea articolului Poze spectaculoase cu Jupiter, Uranus şi Neptun, realizate cu telescopul James Webb. A fost fotografiată şi o lună a lui Saturn

NASA

James Webb este cel mai nou şi mai avansat telescop spaţial al NASA, fiind lansat în decembrie 2021.

De atunci,  a surprins imagini uimitoare ale unor obiecte cosmice îndepărtate, dar şi ale unor planete din sistemul nostru solar.

Printre acestea se numără Jupiter, Uranus şi Neptun, trei giganţi gazoşi care au fost fotografiaţi de Webb în lungimi de undă infraroşii.

Jupiter este cea mai mare planetă din sistemul nostru solar şi are o atmosferă turbulentă, plină de furtuni şi nori.

Webb a reuşit să capteze detalii fine ale structurilor atmosferice ale lui Jupiter, precum Marea Pată Roşie, o furtună care persistă de secole. De asemenea, Webb a observat patru dintre cele mai mari sateliţi ai lui Jupiter: Io, Europa, Ganymede şi Callisto.

Uranus este o planetă unică, deoarece se roteşte pe o parte, la un unghi de aproape 90 de grade faţă de planul orbitei sale.

Acest lucru duce la schimbări sezoniere extreme, deoarece polii planetei experimentează ani întregi de lumină solară constantă urmaţi de ani întregi de întuneric complet.

Webb a surprins o imagine impresionantă a lui Uranus, în care se văd inelele sale şi petele luminoase din atmosfera sa. Webb a fotografiat şi inelele sale, are au fost cu greu surprinse în cameră de sonda spaţială Voyager 2 când a trecut pe lângă planetă în 1986 şi Observatorul Keck cu optica adaptivă avansată.

Neptun este cea mai îndepărtată planetă din sistemul nostru solar şi are o atmosferă rece şi întunecată.

Webb a capturat cea mai clară imagine a inelelor lui Neptun din ultimii 30 de ani. Unele dintre aceste inele nu au fost detectate de la vizita sondei Voyager 2 în 1989. În plus faţă de câteva inele strâmte şi luminoase, imaginea Webb arată clar şi benzile gazoase din atmosfera lui Neptun.

„Au trecut trei decenii de când am văzut ultima dată aceste inele prăfuite şi prima dată când le vedem în infraroşu”, spune Heidi Hammel, o expertă în planeta Neptun. 

De asemenea, Webb poate detecta eventuale semne ale activităţii geologice sau vulcanice pe sateliţii lor naturali, cum a fost în cazul lui Titan, satelitul lui Saturn. 

Webb a reuşit să vadă prin ceaţa lui Titan şi să surprindă imagini clare ale unor caracteristici de pe suprafaţă şi din atmosferă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici