Premierul bulgar: Este absurd să se discute despre pretenţii teritoriale ale unui stat UE

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat vineri, referitor la disputa privind frontiera maritimă dintre Bulgaria şi România, că "este absurd ca, în secolul XXI, să vorbeşti despre pretenţii teritoriale făcute de un stat membru al Uniunii Europene".

673 afișări
Imaginea articolului Premierul bulgar: Este absurd să se discute despre pretenţii teritoriale ale unui stat UE

Premierul bulgar: Este absurd să se discute despre pretenţii teritoriale ale unui stat UE (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Borisov a făcut această afirmaţie în Parlament, după ce liderul partidului Ataka Volen Siderov i-a cerut să prezinte o poziţie privind "pretenţiile teritoriale ale României faţă de Bulgaria, relatează agenţia Focus News, în pagina online.

Partidul Ataka a propus adoptarea de către Parlamentul bulgar a unei declaraţii împotriva pretenţiilor teritoriale.

"După ce declaraţia va fi depusă, ar fi bine ca partidul Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB, la putere) să o susţină, pentru că în secolul XXI ar fi absurd să vorbeşti despre pretenţii teritoriale făcute de un stat membru al Uniunii Europene".

Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat marţi, la Digi 24, că "există o zonă în litigiu în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială" dintre România şi Bulgaria, el explicând că este vorba de 17 kilometri pătraţi şi că vor avea avea loc discuţii cu experţi bulgari.

"În legătură cu această comunitate (comunitatea de români din Bulgaria - n.r.) va trebui să avem o discuţie politică de fond, ca de altfel şi în ceea ce priveşte unele aspecte privind, poate o să vă mire, delimitarea platoului continental şi a mării teritoriale, cu Bulgaria. Aşa cum am avut negocieri cu Ucraina, şi cu Bulgaria sunt încă o serie de aspecte nesoluţionate, pe care o să le punem în discuţie, o spun cât se poate de formal, dacă doriţi, împreună cu partenerii noştri", a adăugat Diaconescu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici