Diaconescu: România are un litigiu privind frontiera de stat cu Bulgaria. Este vorba de 17 kilometri pătraţi de mare teritorială

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marţi, că "există o zonă în litigiu în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială" dintre România şi Bulgaria, el explicând că este vorba de 17 kilometri pătraţi şi că vor avea avea loc discuţii cu experţi bulgari.

2144 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: România are un litigiu privind frontiera de stat cu Bulgaria. Este vorba de 17 kilometri pătraţi de mare teritorială

Diaconescu: România are un litigiu privind frontiera de stat cu Bulgaria. Este vorba de 17 kilometri pătraţi de mare teritorială (Imagine: Radu Stefan/Mediafax foto)

"În legătură cu această comunitate (comunitatea de români din Bulgaria - n.r.) va trebui să avem o discuţie politică de fond, ca de altfel şi în ceea ce priveşte unele aspecte privind, poate o să vă mire, delimitarea platoului continental şi a mării teritoriale, cu Bulgaria. Aşa cum am avut negocieri cu Ucraina, şi cu Bulgaria sunt încă o serie de aspecte nesoluţionate, pe care o să le punem în discuţie, o spun cât se poate de formal, dacă doriţi, împreună cu partenerii noştri", a declarat Diaconescu la Digi 24.

Ministrul a explicat că "există o zonă în litigiu în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială dintre cele două state".

"E drept, este vorba de 17 kilometri pătraţi, nu de foarte mult, dar între state europene, state cât se poate de cooperante în foarte multe planuri, nu văd de ce, foarte rapid, astfel de lucruri nu pot fi rezolvate", a adăugat Diaconescu.

Ministrul a explicat că acest subiect există de mult timp.

"Vom invita partea bulgară să discutăm la nivel de experţi, într-un cadru pe care-l vom agrea la nivel bilateral", a spus Diaconescu.

Referindu-se la problemele cu care se confruntă minoritatea românească din Bulgaria, ministrul a spus că doreşte "aceleaşi standarde şi aceleaşi principii care se aplică peste tot în legătură cu regimul minorităţilor la nivel european".

"Nu mă deranjează absolut nimic atâta vreme cât dreptul românilor de a se considera români şi nu altă categorie, altă denominare eventual dintr-o percepţie emisă la nivel statal, este respectat. Câtă vreme acest drept este respectat, nu avem absolut nicio problemă, dar trebuie să atragem atenţia atunci când apar diluări", a mai comentat Diaconescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici