Premierul ceh Bohuslav Sobotka s-a răzgândit: NU mai demisionează şi propune demiterea ministrului Andrej Babis

Premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka, a anunţat vineri că s-a răzgândit în privinţa demisiei şi a retragerii actualului guvern, menţionând că va propune demiterea ministrului de Finanţe, Andrej Babis, pentru soluţionarea crizei politice, notează site-ul agenţiei Reuters.

241 afișări
Imaginea articolului Premierul ceh Bohuslav Sobotka s-a răzgândit: NU mai demisionează şi propune demiterea ministrului Andrej Babis

Premierul ceh Bohuslav Sobotka s-a răzgândit: NU mai demisionează şi propune demiterea ministrului Andrej Babis

Sobotka a precizat că şi-a schimbat decizia după ce preşedintele Milos Zeman a vrut să accepte doar demisia premierului, nu şi a întregului guvern, o situaţie care l-ar fi menţinut pe Babis în funcţie.

"Preşedintele a interpretat Constituţia într-un mod care nu s-a mai întâmplat. Într-o astfel de situaţie, demisia mea nu are niciun sens. Ministrul de Finanţe, vizat de mai multe scandaluri, ar fi rămas în guvern", a spus Bohuslav Sobotka.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei Cehiei a anunţat că Milos Zeman are nevoie de timp pentru a lua o decizie privind propunerea de demitere a ministrului Andrej Babis.

Marţi, Bohuslav Sobotka şi-a anunţat demisia, în urma unui conflict cu ministrul de Finanţe, Andrej Babis, suspectat de fraudă fiscală. Babis ar fi cumpărat obligaţiuni de la compania sa de produse chimice şi alimentare.

Sobotka susţine că există suspiciuni întemeiate potrivit cărora ministrul de Finanţe, Andrej Babis, al doilea cel mai bogat om de afaceri din Cehia, a evitat să plătească taxe şi nu a explicat situaţia în mod corespunzător.

Babis a negat acuzaţiile şi a refuzat să-şi dea demisia. Ministrul de Finanţe consideră că propunerea lui Sobotka de a-l înlătura reprezintă o încălcare a acordului coaliţiei de guvernare.

Andrej Babis este liderul formaţiunii de centru ANO, care este favorită să câştige alegerile parlamentare din octombrie. Prin urmare, Babis are mari şanse să fie viitorul premier al Cehiei. De cealaltă parte, Bohuslav Sobotka este liderul Partidul Social-Democrat, care a câştigat alegerile generale din 2013.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici