Premierul japonez a somat TEPCO să rezolve problema scurgerilor de apă radioactivă de la Fukushima

Premierul japonez Shinzo Abe a efectuat joi o nouă vizită la centrala Fukushima, unde a somat compania TEPCO să-i prezinte un calendar cu privire la rezolvarea scurgerilor de apă radioactivă, o problemă care produce îngrijorare în lumea întreagă.

91 afișări
Imaginea articolului Premierul japonez a somat TEPCO să rezolve problema scurgerilor de apă radioactivă de la Fukushima

Premierul japonez a somat TEPCO să rezolve problema scurgerilor de apă radioactivă, într-o vizită la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este vorba despre a doua sa vizită pe care o efectuează la complexul atomic Fukushima, devastat de tsunamiul din 11 martie 2011, de când a preluat funcţia, pe 26 decembrie 2012. Prima vizită a efectuat-o la doar trei zile de când s-a instalat la putere, după ce Partidului Liberal Democrat (PLD, dreapta), pe care îl conduce, a obţinut o victorie zdrobitoare împotriva adversarilor de centru-stânga.

Însă, de această dată, presiunea exercitată asupra lui Shinzo Abe, care a revenit la locul celei mai grave catastrofe după cea de la Cernobîl, în 1986, este mult mai mare.

Abe a profitat de această vizită foarte mediatizată pentru a-i cere companiei Tokyo Electric Power (TEPCO), care administrează complexul, să rezolve "problema scurgerilor de apă" contaminată şi să "stabilească un calendar" în acest sens.

Un demers firesc, în contextul în care, de mai multe săptămâni, Guvernul său, la fel ca şi TEPCO, care foarte mult timp nu a recunoscut gravitatea situaţiei şi scurgerile masive de apă contaminată în Oceanul Pacific, este vizat de critici pentru modul în care gestionează această criză.

Recent, Shinzo Abe a fost criticat în presa niponă deoarece a afirmat în faţa Comitetul Olimpic Internaţional (CIO), pe 7 septembrie, că situaţia este "sub control".

Venit la Buenos Aires să apere candidatura capitalei nipone Tokyo pentru organizarea Jocurilor Olimpice 2020, Abe a oferit asigurări că apa contaminată scursă era "blocată în cei 0,3 kilometri pătraţi ai portului centralei".

Declaraţiile sale, făcute, în mod evident, pentru a susţine candidatura Tokyo la CIO, au şocat numeroşi japonezi. Dar, potrivit Nikkei, cel mai important cotidian economic din ţară, acţiunile întreprinse nu se ridică la înălţimea urgenţei situaţiei.

"Premierul a afirmat în faţa CIO că problema apei la Fukushima este sub control, dar (...) sunt necesare măsuri concrete ", scria publicaţia în urmă cu câteva zile.

În pofida situaţiei create, premierul a continuat şi a subliniat joi: "Sunt convins că scurgerile au fost blocate într-o zonă de 0,3 kilometri pătraţi în golful centralei, aşa cum am declarat la Buenos Aires". "Şi eu mă voi angaja să contrez zvonurile care pun la îndoială siguranţa centralei de la Fukushima", a insistat el.

După două săptămâni de la decizia Guvernului condus de Abe de a se implica mai mult în rezolvarea problemei apei contaminate, premierul s-a arătat "pe front", unde, în compania patronului TEPCO, Naomi Hirose, şi îmbrăcat într-o haină albă de protecţie cu numele său, el a petrecut aproximativ două ore în complex şi s-a întâlnit, în special, cu angajaţi însărcinaţi cu supravegherea sutelor de rezervoare de apă radioactivă.

"Viitorul Japoniei depinde de voi. Guvernul va propune şi va adopta măsuri concrete", a declarat el în faţa a aproximativ 12 angajaţi.

De asemenea, Shinzo Abe a prezentat un sistem de decontaminare denumit ALPS, un dispozitiv care nu este operaţional în totalitate, dar care poate filtra majoritatea elementelor radioactive prezente în apă (cu excepţia cesiului, care este extras în amonte de un alt dispozitiv, şi tritiului).

Pe de altă parte, Autoritatea independentă de reglementare a început miercuri un studiu asupra nivelului de cesiu prezent pe fundul mării, într-o zonă de 1.000 de kilometri pătraţi, în larg, la nivelul centralei, cu o lăţime de 20 de kilometri şi cu o lungime de 50 de kilometri, paralelă cu centrala.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici