Preşedinte "La Voix des Roms": Măsurile anunţate de Franţa, nule, ele există deja fără rezultate

Preşedintele asociaţiei "La Voix des Roms" - "Vocea romilor", una dintre cele mai combative asociaţii de acest gen din Franţa, consideră că măsurile anunţate, miercuri seară, cu privire la repatrierea imediată a romilor care comit delicte nu vor avea efect, ele funcţionând de ani buni, fără succes.

82 afișări
Imaginea articolului Preşedinte "La Voix des Roms": Măsurile anunţate de Franţa, nule, ele există deja fără rezultate

Preşedinte "La Voix des Roms": Măsurile anunţate de Franţa, nule, ele există deja fără rezultate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prin aceste acţiuni, liderii francezi urmăresc distragerea atenţiei opiniei publice de la afaceri grave, în care sunt implicaţi oameni politici de la cel mai înalt nivel, a apreciat, la RFI, Saimir Mile, preşedintele asociaţiei "La Voix des Roms.

"Rezultatele sunt nule. Pentru că toate măsurile anunţate după şedinţă există deja... Poliţiştii români şi francezi cooperează deja de şapte ani. Din 2003 lucrează împreună! Expulzarea imediată pentru motive de ordine publică există şi ea. Au fost cazuri încă de acum trei, patru ani în care romii au fost arestaţi pe drum pentru că aruncau o hârtie pe jos şi asta era perturbarea ordinii publice şi oamenii au fost expulzaţi pentru motivele astea. Ar fi de râs dacă nu era de plâns! Deci totul se aplică deja. Nu e decât o tentativă politică pentru ca francezii să uite de afaceri grave care implică personaje importante, Sarkozy şi alţii din Guvernul francez", a declarat Saimir Mile.

Saimir Mile, albanez de origine romă, este liderul uneia dintre cele mai active asociaţii privind drepturile rromilor din Franţa.

Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a promis miercuri, în urma unei reuniuni la Palatul Elysee, că romii care comit delicte vor fi repatriaţi "aproape imediat" spre România şi Bulgaria, relatează AFP.

În opinia directorului general al asociaţiei France Terre d'Asile, Pierre Henry, "nu este nimic nou: sunt opt ani de când există aceste desfiinţări (de tabere), adesea cu distrugerea caravanelor, şi de când au loc expulzări".

Mai multe tabere de romi, în special în departamentul Seine-Saint-Denis, situat la nord-est de Paris, au fost astfel desfiinţate în ultimele luni.

Circa 8.000 de romi au fost repatriaţi în România în 2009, dar aproape două treimi dintre ei revin, conform estimărilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici