Preşedintele Boliviei a mers la Viena fără Snowden, în pofida zvonurilor că acesta l-ar fi însoţit

Preşedintele Boliviei, Evo Morales, a aterizat marţi seara pe aeroportul din Viena, venind de la Moscova fără Edward Snowden, în timp ce indignarea creşte în America Latină, după ce unele state europene i-au refuzat Boloviei permisiunea de a le survola spaţiul aerian. Avionul a părăsit aeroportul austriac, a constatat un jurnalist al AFP.

365 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Boliviei a mers la Viena fără Snowden, în pofida zvonurilor că acesta l-ar fi însoţit

Preşedintele Boliviei a mers la Viena fără Snowden, în pofida zvonurilor că acesta l-ar fi însoţit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Evo Morales a sosit la Viena, unde şi-a petrecut noaptea la un hotel, înainte de a se întoarce miercuri în La Paz, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

Avionul, care a decolat în jurul orei 09.45 GMT (12.45 ora României), va face o escală în insulele Canare, după care se va îndrepta spre Bolivia, a declarat Morales înainte de a pleca. 

Austria şi Bolivia au confirmat că Edward Snowden, refugiat pe un aeroport din Moscova, nu se afla la bordul avionului, sosit la Viena de la Moscova. 

Criza diplomatică s-a declanşat la câteva ore după ce Morales a declarat, în cadrul unei vizite la Moscova, că ţara  sa este dispusă să îl găzduiască pe fugarul căutat de Statele Unite pentru spionaj.

Bolivia a anunţat că statele europene i-au refuzat lui Morales accesul la spaţiul lor aerian, suspectând că la bordul avionului prezidenţial se află analistul american fugar Edward Snowden, fapt negat de către La Paz.

Totuşi, Franţa şi Portugalia şi-au anulat interdicţia privind survolul spaţiului lor aerian de către avionul prezidenţial al Boliviei, a declarat din Austria ministrul bolivian al Apărării, Ruben Saavedra.

Ministrul de Externe al Boloviei, David Choquehuanca, a criticat la o conferinţă de presă din La Paz "zvonurile nejustificate privind prezenţa lui Snowden în acest avion". "Noi nu ştim cine a inventat această enormă minciună", a adăugat el.

"Noi vrem să ne exprimăm nemulţumirea, pentru că viaţa preşedintelui a fost pusă în pericol", a declarat Choquehuanca.

El a adăugat că "vor fi cerute explicaţii de la Lisabona şi Paris" şi că "legile traficului aerian au fost încălcate".

Această interdicţie a fost instituită în urma unui "zvon care s-a răspândit", potrivit căruia analistul american Snowden, căutat de către Statele Unite pentru dezvăluirile sale senzaţionale despre programul american de spionaj, s-ar afla la bordul avionul prezidenţial al Boliviei, a afirmat ministrul.

Ceea ce s-a întâmplat cu preşedintele bolivian i-a indignat pe aliaţii săi din regiune.

"Este un atentat asupra vieţii preşedintelui Morales", a declarat ministrul de Externe a Venezuelei, Elias Jaua, a cărui stat este unul dintre principalii aliaţi ai Boliviei.

Aflat într-o vizită oficială la Minsk, în Belarus, unde l-a însoţit pe preşedintele Nicolas Maduro, ministrul a criticat pentru canalul venezuelean VTV "agresiunea grosolană, brutală, improprie şi necivilizată" din partea "Guvernelor Europei şi a Statelor Unite", care "pun în pericol viaţa unui preşedinte".

"Această este o teribilă ofensă adusă preşedintelui Morales", a afirmat la o conferinţă de presă Ricardo Patino, ministrul de Externe al Ecuadorului, una dintre ţările în care Snowden a cerut azil politic.

"Este inadmisibil că au îndrăznit să refuze unui preşedinte sud-american accesul în spaţiul lor aerian (deoarece ei) presupun că la bordul avionului preşedintelui Morales s-ar putea afla Snowden. Mi se pare că acesta este, cel puţin, o enormă ofensă", a adăugat ministrul ecuadorian, evocând "paranoia" unor state după dezvăluirile fostului consultant american.

Câteva zeci de persoane au manifestat marţi seara în faţa ambasadei franceze din La Paz, împotriva refuzului iniţial al Parisului de a permite survolul spaţiului său aerian de către Morales.

"Trăiască Bolivia, trăiască preşedintele Evo" au scandat manifestanţii, fluturând drapelul Boliviei.

De asemenea, comunităţile indigene apropiate lui Morales au anunţat viitoare manifestaţii la ambasadele Statelor Unite, Franţei, Portugaliei şi Italiei, considerate ostile faţă de Bolivia.

Morales a trebuit să se supună acestor restricţii impuse pentru întoarcerea sa cu avionul prezidenţial în Bolivia, după ce a participat în Moscova la o reuniune a producătorilor de gaz natural.

Bolivia este unul dintre cele 21 de state în care Edward Snowden a cerut azil politic.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici