Preşedintele brazilian Michel Temer nu va fi judecat pentru corupţie, după un vot al Congresului

Camera inferioară a Congresului brazilian a votat, miercuri, pentru respingerea acuzaţiilor de corupţie şi luare de mită împotriva preşedintelui Michel Temer, anulând posibilitatea unui proces la Curtea Supremă, relatează site-ul BBC News.

95 afișări
Imaginea articolului Preşedintele brazilian Michel Temer nu va fi judecat pentru corupţie, după un vot al Congresului

Preşedintele brazilian Michel Temer nu va fi judecat pentru corupţie, după un vot al Congresului (Imagine: Hepta)

Parlamentarii din opoziţie nu au reuşit să obţină majoritatea de două treimi necesară pentru a trimite dosarul la Curtea Supremă. 263 de persoane au votat împotriva moţiunii, iar 227 au votat în favoarea trimiterii în judecată a preşedintelui, dar sub necesarul de 342 de voturi.

Preşedintele Braziliei a catalogat votul drept "clar şi incontestabil" şi a anunţat că vrea să-şi ducă mandatul la sfârşit, până în decembrie 2018.

"Cu sprijinul primit din partea camerei inferioare a Congresului, vom trece toate reformele de care ţara are nevoie. Acum este timpul să investim în ţara noastră. Brazilia este gata să înceapă din nou să crească", a spus Michel Temer.

Principalul aliat de coaliţie al lui Temer, Partidul Social Democrat (PSDB) a avut o abordare împărţită între sprijinul pentru preşedinte, ale cărui politici economice le împărtăşeşte, şi distanţarea de guvernul său afectat de corupţie.

Liderul formaţiunii PSDB, Ricardo Tripoli, a solicitat aprobarea procesului, întrucât Temer "trebuie să fie cercetat nu pentru că vrem să-l înlăturăm pe preşedinte, ci pentru că brazilienii sunt obosiţi de atât de multă suspiciune în legătură cu politicienii lor".

La finele lunii iunie, procurorul general al Braziliei a cerut inculparea preşedintelui Michel Temer pentru corupţie, acesta fiind acuzat că ar fi pus la cale o schemă pentru a obţine mită în valoare totală de 11,5 milioane de dolari de la compania alimentară JBS SA.

O treime din actualul guvern al Braziliei, ca de altfel şi patru foşti preşedinţi şi zeci de congresmeni, sunt anchetaţi pentru diverse cazuri de corupţie, iar peste 90 de oficiali de rang înalt au fost deja condamnaţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici