Preşedintele Camerei Comunelor din Parlamentul Canadei demisionează după omagiul adus unui fost soldat nazist

Preşedintele Camerei Comunelor din Parlamentul Canadei a declarat marţi că va demisiona, la câteva zile după omagiul adus unui fost soldat nazist în Parlament, într-un incident despre care Rusia a spus că a contribuit la justificarea războiului său împotriva Ucrainei.

283 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Camerei Comunelor din Parlamentul Canadei demisionează după omagiul adus unui fost soldat nazist

Sursa foto: Twitter

Anthony Rota le-a spus legislatorilor că a făcut o greşeală invitându-l pe fostul soldat Iaroslav Hunka, în vârstă de 98 de ani, să participe la o sesiune din Cameră în onoarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski vinerea trecută. Rota l-a recunoscut public pe Hunka, numindu-l un erou.
 
Poziţia preşedintelui a devenit rapid de nesusţinut după ce s-a aflat că Hunka, care a primit două ovaţii în picioare din partea parlamentarilor, a servit într-una dintre unităţile Waffen SS ale lui Adolf Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Rusia a calificat incidentul drept scandalos.
 
"Această recunoaştere publică a provocat durere persoanelor şi comunităţilor, inclusiv comunităţii evreieşti din Canada şi din întreaga lume. Îmi asum întreaga responsabilitate pentru acţiunile mele", a declarat Rota, membru al partidului liberal de guvernământ, adăugând că demisia sa va intra în vigoare miercuri. Până atunci, un vicepreşedinte al parlamentului va fi în funcţie, relatează Reuters.
 
Incidentul a susţinut povestea promovată de preşedintele rus Vladimir Putin, care a afirmat că şi-a trimis armata în Ucraina anul trecut pentru a "demilitariza şi denazifica" ţara, o acuzaţie despre care Kievul şi aliaţii occidentali spun că este nefondată.
 
Ministrul de externe Melanie Joly a declarat anterior că Rota ar trebui să demisioneze, în timp ce premierul Justin Trudeau i-a cerut să se gândească la viitorul său.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici