Preşedintele Cehiei cere organizarea unui referendum privind apartenenţa ţării la UE şi NATO

Preşedintele ceh Milos Zeman cere organizarea unui referendum cu privire la prezenţa Cehiei în Uniunea Europeană şi NATO, afirmând că totuşi susţine apartenenţa ţării sale la cele două organizaţii, informează Reuters.

4170 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Cehiei cere organizarea unui referendum privind apartenenţa ţării la UE şi NATO

Preşedintele Cehiei cere organizarea unui referendum privind apartenenţa ţării la UE şi NATO (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Preşedintele ceh nu are dreptul de a convoca un referendum, însă cererea va fi probabil bine primită în Cehia, ţără în care mulţi alegători sunt sceptici în privinţa Uniunii Europene.

Pentru convocarea unui referendum ar fi nevoie adoptarea unui amendament constituţional, care să fie aprobat de cele două camere ale Parlamentului de la Praga.

În Parlamentul ceh, mica formaţiune de opoziţie Usvit, de extremă dreapta, a încercat în luna mai să obţină aprobarea pentru organizararea unui referendum privind ieşirea din UE, însă a eşuat să obţină suficient sprijin pentru acest plan. Uniunea Europeană este nepopulară şi în rândul comuniştilor, al treilea cel mai important partid din parlament, cât şi în rândul unor membri ai Paridului Civic Democrat.

"Nu sunt de acord cu cei care sunt pentru părăsirea Uniunii Europene," a spus Zeman cu ocazia unei întâlniri cu cetăţenii în oraşul Velke Mezirici , citat de un post de radio din Cehia.

"Dar voi face tot ce ce se poate pentru ca ei să aibă un referendum şi să se poate exprima. În mod similar şi în cazul ieşirii din NATO," a adăugat preşedintele ceh.

Potrivit unui sondaj al Institutului CVVM, organizat Cehia în luna aprilie, nivelul satisfacţiei în privinţa apartenenţei la UE a scăzut la 25 la sută, comparativ cu 32 la sută anul precedent.

Modul în care UE a gestionat criza refugiaţilor a provocat ostilitatea multor cetăţeni din statele estice al Blocului comunitar, iar unele ţări din această zonă au refuzat aplicarea cotelor obligatorii de imigranţi, care au fost introduse de Comisia Europeană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici