Preşedintele Iranului susţine că Israelul este "înfuriat" din cauza ofensivei diplomatice iraniene

Preşedintele iranian Hassan Rohani a afirmat miercuri că Israelul este "contrariat şi înfuriat" după ofensiva de diplomaţie a Teheranului în vederea deschiderii unor noi relaţii între Iran şi Occident.

561 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Iranului susţine că Israelul este "înfuriat" din cauza ofensivei diplomatice iraniene

Hassan Rohani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Israelul este "cu siguranţă contrariat şi înfuriat deoarece vede că logica domină asupra loviturilor sale tranşante şi deoarece mesajul de pace iranian obţine numeroase reacţii în lume", a declarat Rohani după o reuniune ministerială, conform televiziunii de stat iraniene.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat înaintea Adunării generale a ONU că Israelul este pregătit că acţioneze singur pentru a împiedica Teheranul să obţină arma nucleară.

"Nu ne aşteptam la nimic altceva din partea regimului sionist", a răspuns Rohani.

"Israelul nu va lăsa Iranul să obţină arme nucleare. Dacă Israelul este obligat să acţioneze singur, va acţiona singur", a continuat Netanyahu, care a criticat puternic semnele de deschidere prezentate de noul preşedinte iranian.

"Astfel de cuvinte se nasc din disperare", a declarat ulterior generalul Hassan Firouzabadi,, liderul armatei iraniene, calificându-l pe Netanyahu ca fiind "agresiv", în declaraţiile transmise de agenţia Fars.

"Astăzi varianta militară este o opţiune veche şi ruginită, aşezat pe o masă şubredă", a adăugat acesta.

Săptămâna trecută, iranienii au acceptat să reia negocierile cu privire la dosarul nuclear cu statele membre ale grupului 5+1 (cele 5 mari puteri şi Germania) la jumătatea lunii octombrie la Geneva. Şefii diplomaţiei americane şi iraniene, John Kerry şi Mohammad Javad Zard s-au întâlnit joia trecută la New York, iar vineri a avut loc o scurtă convorbire telefonică istorică între Barack Obama şi Hassan Rohani. Reclamând ca declaraţiile lui Rohani să fie urmate de acţiuni, Obama a ales totuşi să "dea o şansă diplomaţiei" şi nu exclude ca Teheranul să îşi poată păstra capacitatea nucleară civilă.

Rohani a promis să se angajeze într-un dialog contructiv cu comunitatea internaţională şi să dea dovadă de mai multă transparenţă cu privire la activităţile nucleare iraniene.

Statele Unite şi aliaţii lor, printre care Israelul, suspectează Iranul că vrea că obţină arma atomică sub acoperirea programului său civil. ceea ce Teheranul neagă.

Preşedintele Rohani a mai declarat că apreciază că "succesul negocierilor (de la Geneva, n.r.) vor opri eforturile multor extremişti, celor care vor să meargă chiar până la a căuta războiul".

"Sper că negocierile vor fi încoronate de succes" a mai declarat el, în timp ce Iranul aşteaptă aceste negocieri pentru a obţine o relaxare a sancţiunilor internaţionale care apasă asupra economiei sale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici