Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: Rusia a încălcat dreptul internaţional prin prezenţa militară în Transnistria

Rusia a încălcat dreptul internaţional prin prezenţa militară în regiunea Transnistria, a declarat vineri preşedintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu, adăugând că va fi angajată o companie juridică internaţională, relatează site-ul deschide.md.

1465 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: Rusia a încălcat dreptul internaţional prin prezenţa militară în Transnistria

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: Rusia a încălcat dreptul internaţional prin prezenţa militară în Transnistria

"Rusia a încălcat dreptul internaţional. Noi intenţionăm să angajăm o companie juridică internaţională care să estimeze costurile aduse de prezenţa Rusiei în Transnistria. Suma va fi de ordinul miliardelor de dolari. Contingentul militar rus reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Republicii Moldova, deoarece este o prezenţă militară ilegală, la fel ca cea din Abhazia, Osetia de Nord şi în Estul Ucrainei", a spus Candu, într-un interviu acordat publicaţiei letone Latvijas Avize.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău a subliniat că, la nivel internaţional, inclusiv la ONU, autorităţile moldoveneşti aduc în discuţie ilegalitatea staţionării celor circa 2.000 de militari ruşi pe teritoriul moldovenesc din estul ţării, trupe care constituie o "forţă de ocupaţie".

Andrian Candu a precizat că posturile de televiziune din Rusia au dezinformat publicul, lăsând să se înţeleagă că Republica Moldova va fi membră NATO, în contextul deschiderii Oficiului de legătură NATO de la Chişinău.

"Noi deja putem observa semne ale implicării (n.a. - Federaţiei Ruse), de exemplu prin mass-media. Practic, în fiecare zi, canalele ruse arată scene îndreptate împotriva guvernării noastre, precum şi împotriva SUA şi a Occidentului", a mai spus Candu.

Şeful legislativului de la Chişinău a mai menţionat că, în ultima perioadă, organizaţiile nonguvernamentale şi serviciile de informaţii din Rusia şi-au intensificat activitatea în Republica Moldova.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici