Preşedinţii americani trăiesc mai mult decât restul populaţiei, dar sunt mai stresaţi

Preşedinţii americani trăiesc mai mult decât americanii obişnuiţi datorită nivelului de trai şi tratamentelor medicale superioare, conform unui studiu.

129 afișări
Imaginea articolului Preşedinţii americani trăiesc mai mult decât restul populaţiei, dar sunt mai stresaţi

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După ce mai multe cercetări sugerau că preşedinţii în funcţie îmbătrânesc de două ori mai repede decât persoanele obişnuite din cauza stresului, demograful S. Jay Olshanky a publicat în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane un studiu care arată că preşedinţii americani trăiesc mai mult decât oamenii de rând contemporani lor.

Studiul indică faptul că mandatul de patru ani al unui preşedinte, din cauza îmbătrânirii cauzate de stres, duce la o speranţă de viaţă mai mică cu opt ani decât cea a unui american obişnuit, însemnând vârsta de 67 de ani, însă preşedinţii care au murit de cauze naturale au ajuns până la vârste de 73 de ani, ca şi contemporanii lor.

Diferenţa devine notabilă în cazul primilor opt preşedinţi, începând cu George Washington (ajuns la Casa Albă în 1789) până la Martin Van Buren Tyler (ajuns preşedinte în 1841), când media de vârstă a celor opt este de 79,8 ani, în condiţiile în care speranţa de viaţă din acea perioadă era sub 40 de ani.

"Ştim că statutul social şi economic are un impact puternic asupra longevităţii în prezent la fel cum a avut şi în trecut", a declarat Olshansky, adăugând că doar zece dintre cei 44 de preşedinţi nu au avut studii superioare, şi toţi au avut o stare materială bună, având acces astfel la tratamente medicale superioare.

Cercetătorul american răspunde, astfel, la întrebările privind rapiditatea cu care pare a îmbătrâni preşedintele american Barack Obama (50 de ani).

"Ceea ce vedem la preşedintele Obama nu este foarte diferit faţă de ceea ce i se întâmplă unui om de rând de aceeaşi vârstă, în SUA sau în altă parte", declară S. Jay Olshanky.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici