Presupuşii organizatori ai atacurilor de la 11 septembrie ar putea scăpa de judecată

SUA nu vor putea probabil niciodată să îl judece pe Mohammed al-Qahtani, pentru că a fost torturat, potrivit unui oficial din cadrul Pentagonului, generând îndoieli asupra posibilităţii judecării celor cinci persoane acuzate de organizarea atacurilor de la 11 septembrie.

15 afișări
Imaginea articolului Presupuşii organizatori ai atacurilor de la 11 septembrie ar putea scăpa de judecată

Presupuşii organizatori ai atacurilor de la 11 septembrie ar putea scăpa de judecată (Imagine Mediafax Foto/AFP)

Miercuri, în cotidianul Washington Post, Susan Crawford, un judecător militar pensionat, însărcinat în timpul administraţiei George W. Bush să decidă trimiterea deţinuţilor de la Guantanamo în faţa unui tribunal, a explicat motivele pentru care ea a retras acuzaţiile împotriva acestui cetăţean saudit, în mai.

"L-am torturat pe Qahtani", a afirmat ea. "Tratamentul său corespunde definiţiei legale a torturii. Şi din acest motiv eu nu trimit acest caz" în faţa justiţiei create pentru deţinuţii de la Guantanamo, a adăugat ea.

FBI are dovezi care pot încă să permită condamnarea lui în faţa unei curţi federale, a anunţat Sarah Mendelson, director al Centrului de studii strategice şi internaţionale. Pe de altă parte, a precizat ea, "este posibil ca judecătorul să-l plaseze într-un centru psihiatric. (...) El a fost supus unor rele tratamente", a mai spus ea.

Izolarea prelungită, privarea de somn, lipsirea de haine, umilinţele şi expunerea prelungită la frig figurează printre tehnicile utilizate de militarii americani împotriva acestuia, potrivit lui Crawford.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, Cynthia Smith, a afirmat că "nu ştie de ce Crawford a decis să vorbească pentru presă". Pentru Mendelson, însă, problema rămâne valabilă. Având în vedere că până la începerea mandatului noului preşedinte Barack Obama mai rămâne doar o săptămână, "lansează ea dezbaterea pentru că se teme de cercetări împotriva unor oficiali de rang înalt ai administraţiei Bush?", s-a întrebat specialista.

Tehnicile de interogatoriu descrise erau "autorizate" în perioada 2002-2003 de secretarul Apărării, Donald Rumsfeld, dar nu mai sunt în prezent, a mai explicat un purtător de cuvânt al Pentagonului, Bryan Whitman.

Această situaţie inedită lăsată de administraţia Bush lui Barack Obama ar trebui să ocupe un loc important printre alte probleme cu care acesta din urmă se va confrunta marţi.

Pornind de la cazul lui Qahtani, aceste descoperiri ar putea să aibă un impact asupra sorţii judiciare a celor cinci persoane suspectate că au organizat atentatele de la 11 septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici